Urška Molnar nam predstavlja Varstvo in sprehajanje psov. Med odsotnostjo skrbnikov, ko so v službi ali odidejo na dopust, poskrbi, da njihovi kužki varno, aktivno in igrivo preživijo čas v družbi drugih smrčkov. Izvedeli bomo tudi, kaj je handling in kdo je handler. Vabljeni k branju zanimivega intervjuja.

Smrček: Zahvaljujem se vam, da nam boste predstavili vaše delo in zanimivosti, s katerimi se srečujete ob tem.

Urška Molnar

Smrček: Kaj je vplivalo na to, da ste se odločili za dejavnost varstvo psov?

Urška Molnar: Ljubezen do psov sem gojila že od malih nog, saj smo v družini že od nekdaj imeli pse, zato si pravzaprav niti ne predstavljam družine brez štirinožca. S kinologijo sem se srečala v okviru pasjih razstav, za dejavnost varstva psov pa sem se odločila, ker sem za svojega psa iskala primerno varuško v času dopusta in hkrati ugotovila, da je teh bore malo.

Smrček: Ali imate tudi vi psa ali kakšnega drugega domačega ljubljenčka?

Urška Molnar: Vedno pravim, da so vsi varovanci tudi naši začasni družinski člani. Poleg njih pa imamo še družinskega psa, švicarsko planšarko Berto, ki je vedno navdušena nad novimi kolegi.

Smrček: Ali je potrebna predhodna rezervacija termina za varstvo?

Urška Molnar: Vedno. Velikokrat me sprašujejo, koliko časa vnaprej je treba rezervirati termin. Tu ni nobenega pravila, saj je število prostih mest odvisno od povpraševanja, ki pa je praviloma večje v času počitnic in praznikov.

Smrček: Katere podatke vam mora posredovati skrbnik, preden sprejmete psa?

Urška Molnar: Skrbnik mora ob rezervaciji povedati ime in pasmo psa ter morebitne zdravstvene in vedenjske težave. Zavedam se, da so varovanci le naši začasni družinski člani, zato je smiselno, da skrbnik ob rezervaciji zaupa tudi navade in pravila, ki veljajo v domačem okolju varovanca.

Smrček: Koliko psov je lahko naenkrat pri vas v varstvu? Ali imate veliko stalnih varovancev?

Urška Molnar: Pri nas je naenkrat v varstvu do 10 psov, res pa je, da število varovancev prilagodim zahtevam posameznih varovancev. Res imam kar nekaj rednih varovancev, kar me izredno veseli, saj se očitno radi vračajo.

Smrček: S kakšnimi pravili, ki jih morajo upoštevati skrbniki in njihovi psi, zagotovite varno in prijetno bivanje v skupini?

Urška Molnar: Varovanci morajo biti socializirani oziroma ne smejo kazati agresije. Morajo biti ustrezno cepljeni in zaščiteni proti notranjim in zunanjim zajedalcem. Da je temu res tako, je obvezno spoznavno srečanje.

Smrček: Kolikor mi je znano, poleg dnevnega varstva – vrtca, nudite tudi hotelske usluge oziroma varstvo za čas, ko so skrbniki na dalj časa odsotni (dopust, službene obveznosti, bolezen).

Urška Molnar: Nudim predvsem namestitev v času daljše odsotnosti, kot so dopustovanje, službene odsotnosti in bolezen.

Smrček: Kakšne aktivnosti izvajate z vašimi varovanci? Ali dejavnosti prilagodite različnim sposobnostim in starosti psov?

Urška Molnar: Naši varovanci imajo tri sprehode na dan, zahtevnost teh pa seveda prilagodim kondiciji posameznikov. Poleg tega imajo še vsaj dva izpusta na ograjenem vrtu. Šolanje oziroma vaje osnovne poslušnosti pa so obvezen del njihovega vsakdanjika.

Smrček: Kje prebivajo psi, ki so pri vas v varstvu podnevi in kje ponoči?

Urška Molnar: Tako podnevi kot tudi ponoči varovanci prebivajo z nami v hiši, pri čemer njihovo gibanje ni omejeno. Seveda jim je na voljo tudi kavč.

kuža na kavču

Smrček: Kakšno prehrano imajo psi, ki so v dnevnem varstvu in kakšno tisti, ki so pri vas v času daljše odsotnosti skrbnika?

Urška Molnar: Skrbniki s seboj prinesejo hrano, ki so jo psi vajeni jesti doma.

Smrček: Kako poskrbite za nego psa v času, ko je v vaši oskrbi?

Urška Molnar:Zavisi od posamezne pasme oziroma psa. Nekateri potrebujejo redno kopanje in uro česanja na dan, spet drugim je dovolj že nekaj minut krtačenja po sprehodih.

Smrček: Vsi si želimo zdrave kužke, kljub temu pa občasno pride do zdravstvenih težav. Kako v takšnem primeru poskrbite za vašega varovanca?

Urška Molnar: Če gre za manjšo rano, jo oskrbim, če gre za kaj hujšega, pa varovanca odpeljem k veterinarju. Imeli smo že primere, ko smo zaradi kronične bolezni psa vsak dan vozili k veterinarju. V vsakem primeru zagotovim zdravljenje.

Smrček: Kako pristopite k psu, ki ima morebitne vedenjske težave (plašnost, agresija….). Na kakšen način poteka proces vključitve v skupino ostalih varovancev?

Urška Molnar: Žal psi, ki kažejo hudo agresijo, pri nas niso zaželjeni. Je pa res, da marsikateri varovanec renči zgolj na začetku, saj ni navajen psov oziroma novega okolja. Takemu psu dam čas, da se spozna z okoljem in psi. Prav tako ne pustim, da drugi silijo vanj. To rešujem z obveznim spoznavnim srečanjem.

Smrček: Letošnje poletje je radodarno z vročino. Kako v vročih dneh poskrbite za pse? Ali prilagodite aktivnosti in prehrano?

Urška Molnar: Omogočim jim ležanje na hladilnih blazinah in v klimatiziranem prostoru. Poleg tega na vrtu večkrat postavimo pasji bazen, v katerem namakajo tačke. Na daljši sprehod se odpravimo v jutranjih in večernih urah, tekom dneva pa jim omogočim izhod na ograjen vrt.

kužka na kavču

Smrček: Ali ste sami aktivni v kakšnem od kinoloških športov?

Urška Molnar: Več let sem se udeleževala pasjih razstav, v zadnjih letih pa mi zaradi varstva primanjkuje časa. 

Smrček: Del vaše ponudbe je tudi priprava psa na razstave. Kako poteka učenje? Kaj je pravzaprav handling in kdo je handler?

Urška Molnar: Da je pes pripravljen na nastop na razstavi, se je treba ustrezno pripraviti in vaditi. Na individualnih uricah se pes spozna z razstavno vrvico, razstavnim gibanjem in razstavno pozo, lastnik pa izve, kaj potrebuje za nastop na razstavi. Handling je vodenje psa na razstavi, handler pa je tisti, ki lastniku priskoči na pomoč, če ne želi sam razstavljati psa.

Smrček: Ob druženju in delu s psi verjetno doživite veliko simpatičnih trenutkov. Bodite tako prijazni in nam zaupajte kakšno zanimivo zgodbo.

Kuža na sprehodu

Urška Molnar: Prav vsak dan je nekaj novega. Vsakič znova me nasmeji, ko lastniki s seboj prinesejo goro igrač, ki jih varovanec niti pogleda ne. Vedno so bolj zanimive igrače pasjih kolegov.

Meni najlepše pa je, ko me kužki srečajo na cesti in prav lepo pozdravijo s svojimi repki. Zadnjič je v mestu maltežan vlekel in vlekel lastnico, da sta prišla do mene. Prav tako je lepo, ko ob prihodu sami stečejo v hišo.

Smrček: Zahvaljujem se vam za pogovor in vam želim veliko nadaljnjih uspehov in zadovoljnih smrčkov.

Urška Molnar: Najlepša hvala. Vsekakor si želim nadaljevati s svojim delom. Tudi vam želim vse dobro in veliko uspehov z vašim portalom.