Pasma DANSKO ŠVEDSKI KMEČKI PES –>

 

DANSKO ŠVEDSKI KMEČKI PES

(Dansk – Svensk Gardshund)

 

DANSKO ŠVEDSKI KMEČKI PESFCI čakalnica: pogojno (delno) priznane pasme
– 2. FCI skupina; Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
– Sekcija 1.1; Pinči
št. FCI standarda: 356

Velikost: – samec meri od 34 do 39 cm
– samica meri od 30 do 35 cm
Teža: od 12 do 14 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina sta Švedska in Danska. V obeh državah nastopa kot avtohtona pasma. Uporabljali so ga predvsem kmetje za čuvanje imetja in živine ter uničevanje škodljivcev (podgane). Na Danskem spada med najpopularnejše pasme. Točna starost pasme ni poznana, saj naj bi po nekaterih virih obstajala že v času Vikingov. Obstoj je dokumentiran od približno leta 1800 dalje. Pasma je priznana od leta 1987. Uradni standard je bil pogojno priznan leta 2008. V sedanjem času je spremljevalec, čuvaj, dober lovec, poleg tega dosega lepe rezultate v agilitiju, poslušnosti in sledenju.

 

Opis pasme

Po obliki je Dansko Švedski kmečki pes kvadraten, srednje velik in spominja na Jack Russell in Yorkshir terierja. Dlaka je kratka, gladka in gosta. Barva dlake: večina bela, z rjavimi in črnimi oznakami. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

DANSKO ŠVEDSKI KMEČKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Dansko Švedski kmečki pes prijazen, živahen, poslušen, dober čuvaj, ima lovski nagon, temperamenten, delaven, učljiv, aktiven, radoveden, pozoren na okolico, okreten, hiter, delaven. Možne negativne lastnosti: preveč razvit lovski nagon, kopanje lukenj). Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in uživa v njihovi družbi. Do tujcev je nezaupljiv. Z ostalimi živalmi se ponavadi dobro razume, nikakor pa ni primerna družba za male živali (ptice, hrčki, morski prašički), saj ima močno razvit lovski nagon. Primerno bivalno okolje je hiša z vrtom. Potrebuje veliko gibanja, rad ima različne igre (prinašanje, lovljenje predmetov, izvajanje različnih trikov). Primeren je izkušen lastnik, ki razpolaga z dovolj prostega časa za druženje in aktivnosti, je odločen, dosleden, avtoritativen, pri vzgoji pa uporablja pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Posebnih zdravstvenih težav pasma nima.