Pasma GONCZY POLSKI –>

 

GONCZY POLSKI

(Gonczy Polski)

 

GONCZY POLSKIFCI čakalnica: pogojno (delno) priznane pasme
– 6. FCI skupina; Goniči in krvosledci
– Sekcija 1.2; Srednji goniči
št. FCI standarda: 354

Velikost: – samec meri od 55 do 59 cm
– samica meri od 50 do 55 cm
Teža: – samec od 25 do 30 kg
– samica okoli 25 kg
Življenjska doba: od 7 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Poljska. Spada med mlade pasme, saj obstaja nekako od leta 1989. Prvi predstavniki tega psa so bili večji in težji. Z načrtno rejo so pričeli v drugi polovici 20. stoletja. Pasma je bila potrjena leta 1983, uradni standard pa pogojno priznan leta 2006. Uporabljali so ga kot čuvaja, borbenega in lovskega psa (divje svinje, lisice). V zadnjem času je predvsem v vlogi spremljevalca.

 

Opis pasme

Po obliki je Gonczy Polski srednje velik, pravokoten, čvrsto grajen pes. Dlaka je kratka, trda po telesu in svilnata po ušesih. Podlanka je gosta. Barva dlake: črna z jasno izraženimi lisami rdeče rjave barve: čokoladna; rjava; rdeča v različnih odtenkih. Lahko so prisotne manjše bele oznake na prsih in prstih. Nega ni zahtevna, saj zadošča tedensko krtačenje.

 

GONCZY POLSKI

Karakter pasme

Po naravi je Gonczy Polski nežen, uravnovešen, učljiv, energičen, spreten, inteligenten, ubogljiv, izreden čuvaj, miren, zvest, prijateljski, samostojen, zelo poslušen. Možne negativne lastnosti, pogojene z neprimerno vzgojo: napadalen do živali, agresiven. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Dobro se razume s starejšimi otroki. Do tujcev je nezaupljiv in pozoren na njihovo obnašanje. Odnos do drugih živali je lahko problematičen, če ni pravočasno in pravilno socializiran, zato mora biti na sprehodu na povodcu. Primerno bivalno okolje je stanovanje. Potrebuje veliko gibanja, druženja, aktivnosti in igre. Lastnik mora imeti izkušnje pri vzgoji, veliko prostega časa za druženje in aktivnosti, odločen, dosleden, avtoritativen (vzpostaviti je potrebno hierarhijo), pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Pasma nima posebnih zdravstvenih težav in nima gensko pogojenih bolezni.