Pasma TAJVANSKI PES –>

 

TAJVANSKI PES

(Taiwan Dog)

 

 

TAJVANSKI PESFCI čakalnica: pogojno (delno) priznane pasme
št. FCI standarda: 348

Druga imena: Taiwan Aborigine Dog; Formosan Mountain Dog; Taiwan mauntain dog; Taiwan Canis; Taiwanese Dog; Taiwanse Canis

Velikost: – samec meri od 48 do 52 cm
– samica meri od 43 do 47 cm
Teža: – samec od 14 do 18 kg
– samica od 12 do 16 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Na podlagi fizičnih značilnosti so psi razvrščeni v tri skupine:

– Taya
– Bunon
– Jug

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Tajvan in spada med avtohtone pasme. Spada med starodavne pasme, ki naj bi obstajala že 14.000 let, realnejši je podatek, da obstaja nekaj sto let. Že prvi naseljenci so uporabljali te pse. Njegovi predniki so bili verjetno južnoazijski psi. Zaradi težkih bivalnih pogojev, so se morali prilagoditi in pridobiti določena znanja za preživetje. Prvotno so jih uporabljali za lov na divjad in čuvaje. Pasma je ogrožena in je na robu izumrtja, predvsem zaradi nenačrtnega križanja z drugimi pasmami. Uradni standard je bil pogojno priznan leta 2004. V sedanjem času so čuvaji, lovski psi, spremljevalci in delovni psi (uporablja jih policija za odkrivanje drog).

 

Opis pasme

Po obliki je Tajvanski pes srednje velik, oglat, mišičast, močan in vitek. Zanimivo je, da ima rep lahko pokončen ali ukrivljen. Dlaka je gosta, trda in tesno prilegajoča. Rep je močno odlakan (uporablja ga tudi kot zaščito pred mrazom, saj si z njim zavaruje trebuh, ki ni poraščen). Barva dlake: črna; bela; rumena; progasta; bela in črna; bela in belo rjavo progasta. Dlaka nima vonja. Nega ni zahtevna, saj zadošča tedensko krtačenje in po potrebi kopanje, striženje nohtov, čiščenje ušes.

 

TAJVANSKI PES

Karakter pasme

Do tujcev je Tajvanski pes zelo nezaupljiv, lahko tudi napadalen. Ima zelo izostren voh, vid, voh in občutek za orientacijo. Po naravi je odličen čuvaj, zanesljiv, ljubeč, inteligenten, ustrežljiv, poslušen, učljiv, zaščitniški, miren (v zaprtem prostoru), energičen, zvest. Možne negativne lastnosti: preveč zaščitniški, agresiven (kadar se prestraši; agresija lahko traja več dni, preden se umiri). Lastniku in družinskim članom je izjemno vdan. Otroke ima zelo rad, vseeno je potreben nadzor pri igri. Z drugimi psi se dobro razume, slabše prenaša druge živali, saj prevlada njegov lovski nagon. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim ograjenim vrtom (bivanje v stanovanju ni najprimernejše). Potrebuje veliko gibanja, aktivnosti, zaposlitev in igre. Primeren je lastnik, ki je odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen in uporablja pri vzgoji pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: predvsem psihična nestabilnost in druge težave, ki so gensko pogojene, predvsem zaradi nenadzorovane vzreje. Samica skoti od 10 do 12 mladičev.