Pasma THAI BANGKAEW DOG –>

 

THAI BANGKAEW DOG

(Thai Bangkaew Dog)

 

 

THAI BANGKAEW DOGFCI čakalnica: pogojno (delno) priznane pasme
– 5. FCI skupina; Špici in pratipski psi
– Sekcija 5; Azijski špici in sorodne pasme
št. FCI standarda: 358

Velikost: – samec meri od 61 do 66 cm
– samica meri od 56 do 61cm
Teža: od 32 do 46 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Tajska, provinca Bandkaew. Spada med novejše pasme, saj je poznana okoli 100 let. Njegov izvor ni točno dokumentiran, po eni različici naj bi bil potomec več vrst špicov in pastirskih psov. Pasme ni preveč poznana, v njegovi domovini pa ji popularnost narašča. Uporabljajo ga za čuvaja, delovnega (policija) in družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Thai Bangkaew dog srednje velik, mišičast, kompaktno grajen pes. Glava in tudi ostalo telo je prekrito s kožnimi gubami. Dlaka je kratka, vrat ima odlakan in tvori ovratnik. Podlanka je gosta. Barva dlake: bela z odtenki rdeče, sive, rjave ali črne v različnih vzorcih. Nega je kar zahtevna, saj je potrebno pogosto krtačenje, sicer se dlaka sprijema v vozle.

 

THAI BANGKAEW DOG

Karakter pasme

Po naravi je Thai Bangkaew dog inteligenten, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, aktiven, težje učljiv, trmast, samozadosten, odporen, živahen, pustolovski, spreten, energičen, prijazen, ljubeč, igriv, tovariški, samozavesten. Ima izjemne sposobnosti za skakanje, sledenje in lov. Poleg tega se odlikujejo z zmožnostjo, da so sposobni opravljati svoje zadolžitve v ekstremnih vremenskih in geografskih razmerah. Možne negativne lastnosti, ki so pogojene z neprimerno vzgojo in dolgočasenjem: agresivnost do ljudi in drugih psov istega spola, trma, kopanje lukenj, preveč zaščitniški, lajanje, cviljenje, ignoriranje, uničevanje predmetov. Na lastnika in družinske člane je navezan. Otroke ima rad, še posebej je ljubeč in nežen do majhnih. Kljub temu je pri igri priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan. V odnosu do drugih psov je lahko agresiven, zato je potrebna zgodnja in primerna socializacija. Primeren je izkušen lastnik, ki razume značilnosti te pasme, je odločen, dosleden, avtoritativen, pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo in pester pristop, je spoštljiv, psihično močan. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja – dolge umirjene sprehode, zaposlitev, igre, plavanje.

 

Zdravje pasme

Pasma je načeloma zelo zdrava. Vseeno pa so možne določene zdravstvene težave: progresivna atrofija mrežnice, displazija kolkov, bolezni jeter, vnetje ušes.