AFRIŠKI BOERBOEL – JUŽNOAFRIŠKI MASTIF

(African Boerboel, Boerboel, South African Mastiff)

 

 

AFRIŠKI BOERBOELPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 66 do 72 cm
– samica meri od 61 do 66 cm
Teža: – samec od 60 do 70 kg
– samica od 45 do 60 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Severna Afrika, kjer se je v zadnjih 350 letih odvijal njegov razvoj. Njegovi predniki so bili dokumentirani na slikah Asircev, v obdobju 700 let pred našim štetjem. Načrtna vzreja se je pričela leta 1622, ko je pričel vzreditelj Vab Ribeeck s križanjem Bullenbijterja (močan in velik mastif) z lokalnimi in drugimi psi. Pasma velja za edino, ki je bila ustvarjenja za varovanje in zaščito ter ni agresivna. Prilagojen je za življenje na zahtevnih terenih in v različnih vremenskih razmerah. Uporabljali so ga za varovanje živine in imetja. V sedanjem času je čuvaj in družinski pes.

 

Opis pasme

Po izgledu je Afriški Boerboel velik, kvadraten, močan, močno mišičast, skladno grajen pes. Pri tej pasmi je glavna značilnost glava, ki mora biti močna in masivna. Lobanja mora biti ploska, široka in prevlečena z mišicami. Rjave oči (v različnih odtenkih) morajo biti temnejši od barve dlake. Njegovo gibanje mora biti tekoče in živahno. Dlaka je kratka, gladka, sijoča in gosta. Barva dlake: vsi odtenki rdeče, rjava, rumena, črna, progasta, večbarvna. Pri barvah mora biti prisotna dobra pigmentacija. Dovoljena je črna maska na obrazu. Koža se dobro prilega telesu, kljub temu, da je debela in ohlapna. Dovoljena je manjša brada in zmerne gube na čelu. Nega obsega redno krtačenje in občasno kopanje.

 

AFRIŠKI BOERBOEL

Karakter pasme

Po naravi je Afriški Boerboel inteligenten, lahko učljiv, zanesljiv, uravnotežen, zelo zaščitniški, samozavesten, pogumen, odličen čuvaj, gibčen, hiter, odporen, aktiven, umirjen, prijazen, ljubeč, poslušen, zanesljiv, prilagodljiv, delaven, zvest, igriv, prisrčen. Možne negativne lastnosti: agresivnost, ki je pogojena z nepravilno in prepozno socializacijo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in do njih zaščitniški. Otroke ima zelo rad in jih pozorno varuje. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje se do njih obnaša skladno z obnašanjem lastnika. Z drugimi živalmi se dobro razume in rad sodeluje pri igri. Pes je zelo čuteč in dobro zazna različna razpoloženja lastnika in družinskih članov ter se temu prilagodi. Lastnik mora biti umirjen, samozavesten, prijazen, pri vzgoji mora uporabljati zgolj pozitivno stimulacijo. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Z vzgojo in socializacijo je potrebno pričeti pri mladičku. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, druženja in različnih dejavnosti (tek, sprehod, igre).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so lahko prisotne nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, vaginalne težave pri samicah.

 

AFRIŠKI BOERBOEL

Standard pasme

Standard določa organizacija SABT (South Africa Boerboel Association). Organizacija izdaja tudi soglasja o primernosti psov za nadaljnjo vzrejo. Glavni pogoj pri tem je zdravje psa. Prvi uradni standard SABT je bil priznan leta 1938. Predstavniki te pasme so se leta 1990 prvič udeležili razstave.

 

Pasma je registrirana pri:

APRI (American Pet Registry, Inc)
HBSA (History Boerboel Club of South Africa)
EBBASA (Elite Boerboel Breeders Association of South Africa Boerboel club – Nederland)
RIBC (Russian International Boerboel Club)
SMBA (mednarodna organizacija za pomoč pri zaščiti in razvoju afriškega Boerboela)
USBA (United States Boerboel Association)
DRA (Dog Registry of America, Inc)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc)
AKC / FSS (American Kennel Club/ Foundation Stock Service)