AKBAŠ

(Akbas, Akbash Dog, Akbas, Coban köpegi)

 

 

AKBAŠPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 71 do 86 cm
– samica meri 69 do 74 cm
Teža: – samec od 41 do 65 kg
– samica od 34 do 45 kg
Življenjska doba: od 8 do 10 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Turčija. Akbas pomeni »bela glava«. Pasma je zelo stara, saj izvira iz srednjega veka. Njegovi predniki so verjetno vsi beli evropski pastirski psi. Uporabljali so ga kot ovčarskega psa in čuvaja. V ZDA so ga uporabljali za čuvanje goveda pred kojoti. Zelo priljubljen je na območju zahodno od Ankare. V sedanjem času ga uporabljajo kot pastirskega psa in čuvaja. Pasma ni močno razširjena. Ni primeren za spremljevalnega oziroma družinskega psa. Spada med 30 najbolj priljubljenih psov čuvajev (Guardian Dog).

 

Opis pasme

Po obliki je Akbaš velik, vitek, močan, skladno grajen pes. Glava je velika in ima močne čeljusti. Vrat je močan in mišičast. Prsi so močne. Rep je dolg in sega so skočnega sklepa. Barva oči: od svetlo zlato rjave do temno rjave. V leglu je navadno od 7 do 9 mladičev. Dlaka je gosta, resasta in dolga ali kratka. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: bela. Dlaka je odporna na različne vremenske razmere. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

AKBAŠ

Karakter pasme

Po naravi je Akbaš inteligenten, zvest, samostojen, miren, zelo dominanten, dober čuvaj, odločen, zaščitniški, teritorialen, odporen, vztrajen, pogumen, previden, razmišljujoč, močan, delaven, zelo hiter, gibčen, pozoren na dogajanje v okolici, osredotočen na svoje delo. Po naravi ni agresiven, vsekakor pa čredo oziroma ozemlje brani pred nevarnostjo. Kadar ni aktiven pri čuvanju črede, počiva in si s tem ohranja energijo za aktivnosti. Možne negativne lastnosti: kadar je v akciji se ne odziva na ukaze; begavost, destruktivno vedenje zaradi premalo aktivnosti; konflikten do drugih psov. Na lastnika in družinske člane je izredno navezan ter jih je pripravljen braniti za ceno svojega življenja. Do tujcev je nezaupljiv in z glasnim lajanjem ali renčanjem opozori na njihovo prisotnost. Do zaupanih živali je prijazen in ljubeč do mladičev, ob primerni vzgoji sprejema tudi ostale poznane živali. Primeren lastnik je izključno izkušen kinolog. Vzgoja je zahtevna zaradi njegove neodvisnosti in mora potekati ves čas. Lastnik mora biti odločen, odgovoren, čustveno zrel, samozavesten, umirjen, avtoritativen, dosleden, fizično močan in aktiven. Potrebuje veliko prostora, kjer se lahko prosto giblje, poleg tega mu je potrebno nuditi dovolj delovnih zadolžitev. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim dvoriščem na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so težave s kolki.

 

Pasma je registrirana pri:

NKC (National Kennel Club – 1998)
UKC (United Kennel Club)
CKC (Continental Kennel Club)
ADI (Akbash Dog International)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
ACR (American Club Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)