ALANGU MASTIF – INDIJSKI MASTIF ALANGU

(Alangu Mastiff, Sindh Mastiff, Bully Cutha, Bully, Pakistani Mastiff, Pakistani Bully Kutta, Bohli Kutta)

 

 

ALANGU MASTIFPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 75 do 100 cm
– samica meri od 75 do 85 cm
Teža: od 64 do 95 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Indija, območje Radžastana (nekoč se je imenovalo Sindh). Prisoten je tudi v Pakistanu in Iranu. Pasma je stara, saj naj bi obstajala že v antičnih časih. Njegovi predniki so verjetno različni mastifi, natančen izvor pasme pa ni dokumentiran. Zelo je bil priljubljen na indijskem dvoru. Uporabljali so ga za lov na veliko divjad, kot čuvaja, delovnega psa (vojska, gasilci) ter tudi pri pasjih bojih. V sedanjem času nastopa kot čuvaj in delovni pes (vojska, policija, gasilci, reševalci) in ponekod kot udeleženec pasjih borb. S primerno socializacijo lahko postane družinski pes. Spada v skupino najbolj nevarnih psov. Pasma ni pogosta, po nekaterih podatkih naj bi bila celo pred izumrtjem.

 

Opis pasme

Po obliki je Alangu mastif velik, mišičast, močan, dolgonog, skladno grajen pes. Glava je okrogla, velika in široka, čeljust močna. Vrat je močan, mišičast in dolg. Ramena so močna, prsi široke. Hrbet je dolg in mišičast. Oči so majhne in temne. V leglu je navadno od 5 do 10 mladičev.

Glede na kvaliteto dlake, se deli na dve vrsti:

– kratka, gladka in groba dlaka
– debela in groba dlaka.

Podlanka je gosta in kratka. Barva dlake: temno rjava, rumeno rjava, rdeča, pšenična, siva, bela, črna, progasta. Prisotne so posamezne oznake. Značilna zanj je črna maska. Nega obsega redno krtačenje in brisanje z mokro krpo. Dlaka ga dobro ščiti pred vremenskimi vplivi.

 

ALANGU MASTIF

Karakter pasme

Po naravi je Alangu mastif inteligenten, eleganten, oster, miren, dominanten, dostojanstven, zaščitniški, teritorialen, dober čuvaj, pogumen, zvest, delaven, vztrajen. Ima močan naravni nagon za čuvanje in lov. Po naravi je agresiven, zato ne prenaša drugih živali. Ob primerni in pravočasni socializaciji dobro sprejema domače živali. Otroke ima rad in je do njih nežen, če je bil pravilno socializiran. Do tujcev je neprijazen in jih ne tolerira. Primeren je zelo izkušen lastnik, ki je odločen, odgovoren, čustveno zrel, dosleden, avtoritativen, samozavesten, močan, fizično aktiven in uporablja trdo vzgojo. Poleg tega mora imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale dejavnosti. Vzgoja je zelo zahtevna, saj je potrebno z njo pričeti že pri mladičku in jo izvajati ves čas. Trda vzgoja ni primerna, saj se v tem primeru pes lahko obrne proti lastniku. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim ograjenim dvoriščem. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko treninga, aktivnosti in drugih delovnih zadolžitev.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, lahko se pojavijo posamezne zdravstvene težave: artritis, starostna slepota.

 

Pasma je registrirana pri:

UKC (United Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
NKCGB (United Kennel Club of GB)
BKAC (Bully Kutta Association of Canada)