AMERIŠKI BELI OVČAR – KANADSKI BELI OVČAR

(American White Shepherd, Canadian Shepherd)

 

 

AMERIŠKI BELI OVČAR – KANADSKI BELI OVČARv Evropi (FCI) se pasma priznava kot: BELI ŠVICARSKI OVČAR

Velikost: – samec meri od 60 do 65 cm
– samica meri od 55 do 60 cm
Teža: od 35 do 40 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova širša domovina so ZDA, Kanada in Evropa. Neposredni in edini prednik te pasme je Nemški ovčar. Bela dlaka je gensko pogojena (recesiven gen): izločili so bele mladičke Nemškega ovčarja in nadaljevali z vzrejo te linije psov. Z vzrejo te pasme so pričeli konec 19. stoletja. Nastopa v vlogi čuvaja, delovnega (policija, vojska, reševanje), terapevtskega (vodnik slepih), pastirskega in družinskega psa. Dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih (poslušnost, sledenje, agility in drugo).

 

Opis pasme

Po obliki je Ameriški beli ovčar srednje velik, mišičast, pravokoten, skladno grajen pes. Po videzu močno spominja na nemškega ovčarja, bistvena razlika je predvsem v barvi dlake. Dlaka je gosta, trda, ravna in priležna. Po vratu je lahko daljša. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: izključno bela. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi.

 

AMERIŠKI BELI OVČAR – KANADSKI BELI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Ameriški beli ovčar zelo inteligenten, hitro učljiv, pogumen, dober čuvaj, dominanten, miren v stanovanju, samozavesten, pozoren na dogajanje v okolici, živahen, aktiven, energičen, prilagodljiv, radoveden, vesel, ubogljiv, poslušen, zvest, zaščitniški, teritorialen, delaven, prijazen, družaben. Možne negativne lastnosti: napadalnost do ljudi in živali; plašnost; neposlušnost; destruktivno vedenje, nemirnost; prepogosto lajanje – skoraj vedno povezano z nepravilno vzgojo in premalo aktivnosti. Slabo prenaša samoto. Laja samo takrat, ko obstaja vzrok za to. Zelo je navezan na lastnika in družinske člane. Do neznancev je nezaupljiv in zadržan. Ob primerni vzgoji se zelo dobro razume z otroki in je do njih zelo zaščitniški. Ostale domače živali dobro sprejema, če je bil pravočasno in pravilno socializiran. Lastnik mora biti zelo izkušen, odločen, samozavesten, čustveno stabilen, avtoritativen, dosleden, prijazen, fizično aktiven. Pri vzgoji je potrebno uporabljati pozitivno stimulacijo in potrpežljivost, saj se slabo odziva na grob pristop. Na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje, trening in druge aktivnosti. S socializacijo je potrebno pričeti že pri mladičkih. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z velikim ograjenim dvoriščem. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Pes potrebuje veliko vsakodnevnega gibanja (živahni sprehodi, tek, igre), zaposlitev in ostale dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu se lahko pojavijo določene zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, nekatere degenerativne bolezni, težave z očmi, različne alergije, redko tudi avtoimunske bolezni.

 

Pasma je priznana s strani:

WGSDCV (White German Shepherd Dog’s Club of Victoria)
FCI (Federation Internationale Cynologique) – kot Beli švicarski ovčar (Berger Blanc Suisse)
UKC (United Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
AWSA (American White Shepherd Association)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
WSSDCA (White Suisse Shepherd Club of Australia)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
AKC (American Kennel Club)