AMERIŠKI BULDOG

(American Bulldog)

 

 

AMERIŠKI BULDOGPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 56 do 71 cm
– samica meri od 43 do 66 cm
Teža: – samec od 41 do 61 kg
– samica od 29,5 do 50 kg
Življenjska doba: od 11 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA, kamor je z britanskim priseljenci prispel v 17. stoletju.. Izvira iz 14. stoletja, njegov predhodnik pa je bil verjetno tibetanski molos. Z nadaljnjim križanjem so ustvarili psa za varovanje posesti, zganjanje živine, za obrambo in borbe. Kasneje je nastopal v vlogi delovnega in lovskega psa. Standard pasme ni uradno priznan. V sedanjem času je predvsem družinski pes, poleg tega tudi čuvaj, reševalec, službeni (vojska, policija) in razstavni pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Ameriški buldog srednje velik, mišičast, močan in atletsko raščen. Glava je velika, močno nagubana.
AMERIŠKI BULDOG
Ločimo dva tipa: Standard Scott in Classic Johnson, ki se po obliki v nekaterih značilnostih razlikujeta.

Standard Scott: grajen atletsko in ima daljši gobec kot Classic Johnson
Classic Johnson: je močnejši kot Standard Scott ter bolj rejen

Dlaka je kratka, gosta, svetleča in trda. Barva dlake je različna: bela – lahko tudi s črnimi, rjavimi in tigrastimi ožigi (minimalno mora biti 10 % bele barve), lisasto rdeča, rjava, smetanasto bela, progasta na beli podlagi. Prepovedane barve: črna, svetel trup s črno masko. Nega ni zahtevna, saj potrebuje redno krtačenje in občasno kopanje, poleg tega še čiščenje zob, ušes ter striženje krempljev.

 

Karakter pasme

Po naravi je Ameriški buldog inteligenten, svojeglav, živahen, samozavesten, dominanten, učljiv, pozoren na okolico (teritorialen), ni napadalen, pogumen, preračunljiv, poslušen, prijazen, radoveden, odličen čuvaj, ustrežljiv. Možne negativne lastnosti, predvsem zaradi neprimerne vzgoje: agresivnost, posesivnost, trma, podrejanje lastnika, neposlušnost. Zelo je navezan na lastnika in družinske člane. Odnos z otroki je dober, vendar je pri igri potreben nadzor odrasle osebe. Do tujcev je nezaupljiv in previden. Z ostalimi živalmi se razume, če je bil pravočasno in pravilno socializiran, ni napadalen, vendar se ob ogroženosti spopade. Potrebuje izkušenega lastnika, ki je odločen, dosleden, čustveno zrel, fizično močan, razumen, odgovoren, ima na voljo dovolj prostega časa za druženje in ga pravilno socializira. Pri vzgoji je pomembna pozitivna stimulacija, brez kakršnekoli agresije. Najprimernejše bivalno okolje je izoliran in ograjen pesjak, dobro se privadi tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje dovolj gibanja in drugih zaposlitev.

 

AMERIŠKI BULDOG

Zdravje pasme

Pasma ni podvržena dednim boleznim in spada med zdrave, vseeno pa so možne nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov, nepravilen razvoj kosti in sklepov, delna ali popolna gluhost in slepota pri predstavnikih bele barve.

 

Pasma je registrirana pri:

APRI (American Pet Registry, Inc)
ABA (American Bully Association, Inc.)
ARF (Animal Research Foundation)
UKC (United Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
NABA (National American Bulldog Association)
ARBA (American Rare Breed Association)
ABCC (American Bulldog Club of Canada)
AABC (All American Bulldog Club)
CKC (Continental Kennel Club)
ACR (American Club Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
BBC (Backwoods Bull Breed & Guardian Group Registry)