AMERIŠKI ESKIMSKI ŠPIC

(American Eskimo Dog, Eskimo Dog, Eskie)

 

 

AMERIŠKI ESKIMSKI ŠPICPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Glede na velikost in težo ločimo tri vrste:
– toy: višina od 23 do 30 cm, teža od 2,4 do 4,5 kg
– miniaturni: višina od 30 do 38 cm, teža od 4,5 do 9 kg
– standardni: višina od 38 do 48 cm, teža od 8 do 16 kg.
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Po nekaterih informacijah je njegov prednik Nemški špic, ki je na to področje prispel skupaj s priseljenci. Ime je bilo spremenjeno v Ameriki po drugi svetovni vojni zaradi protinemškega razpoloženja in je bila pasma zaradi svojega imena tako osovražena, da je v določenem času celo veljala za pasmo, ki je imela na svojo glavo razpisano nagrado. Nastopa predvsem v vlogi družinskega psa, dobre rezultate dosega tudi v različnih kinoloških športih (poslušnost, razstave). Uporabljajo ga tudi kot pomočnika pri iskanju mamil.

 

Opis pasme

Po obliki Ameriški eskimski špic močno spominja na pomanjšanega Samojeda. Nekateri predstavniki te pasme imajo modre oči, kar sicer ni zaželeno. V leglu je povprečno 5 mladičev. Dlaka je dolga in ravna. Po vratu ima grivo. Podlanka je mehka in gosta. Barva dlake: snežno bela, bela, krem madeži. Nega obsega redno krtačenje, da ne nastanejo vozli in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro ščiti pred različnimi vremenskimi vplivi.

 

AMERIŠKI ESKIMSKI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Ameriški eskimski špic izredno inteligenten, hitro učljiv, vesel, talentiran, igriv, živahen, v mladosti aktiven, s starostjo mirnejši, energičen, ljubezniv, ljubeč, družaben, zaščitniški, odličen čuvaj. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje; prekomerno lajanje – zaradi prevelike osamljenosti; agresivnost; hiperaktivnost – pogojeno z neprimerno vzgojo. Rad laja na nepoznane ljudi in stvari. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke vseh starosti ima zelo rad in uživa v njihovi družbi. Priporoča se nadzor odrasle osebe. Do neznancev je sprva nezaupljiv. Odnos do drugih psov in mačk je dober, manjše živali rad lovi. Z vzgojo in socializacijo je potrebno pričeti zgodaj. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, prijazen, fizično aktiven, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale dejavnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje dovolj gibanja, pozornosti in ljubezni ter zaposlitev in drugih aktivnosti. Slabo prenaša osamljenost.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, lahko pa se pojavijo nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov, bolezni oči (progresivna atrofija mrežnice – pogosteje pri modrookih psih, nočna slepota), alergije. Glede na to, da so nagnjeni k debelosti, je potrebno poskrbeti za primerno prehrano in dovolj gibanja.

 

Pasma je registrirana pri:

APRI (American Pet Registry, Inc.)
UKC (United Kennel Club)
AKC (American Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
CKC (Continental Kennel Club)
ACR (American Canine registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)