AMERIŠKI GOLI TERRIER

(American hairless terrier)

 

 

AMERIŠKI GOLI TERRIERPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 18 do 41 cm
Teža: od 2,5 do 7 kg
Življenjska doba: od 14 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Predniki pasme so podganji terierji. Z načrtno vzrejo te pasme so pričeli v 70. letih 20. stoletja, ko se je vzreditelju Scott Edwinu v enem izmed legel skotil goli terier. Pasma je priljubljena tudi izven matične domovine. Nastopa predvsem kot družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Ameriški goli terrier majhen, mišičast, skladno grajen pes. Prsa so globoka, ramena, noge in vrat so močni in trdni. Leglo je pri tej pasmi navadno majhno, saj ima do 3 mladiče. Koža je gladka in topla. Barva kože: rožnata z lisami, ki so lahko črne, rdeče, zlate ali rjave barve. Ob skotitvi ima po telesu nežen puh, ki po nekaj tednih odpade. Občutljiv je na vremenske vplive, zato ga je potrebno ob hladnih dneh zaščititi z oblačilom, v vročih dneh pa zaščititi pred opeklinami. Nega obsega brisanje z mokro krpo ali kopanje, zaščito kože (različne kreme in losijoni), striženje krempljev. Zaradi odsotnosti dlake je pes primeren za alergike ali astmatike.

 

AMERIŠKI GOLI TERRIER

Karakter pasme

Po naravi je Ameriški goli terrier inteligenten, hitro učljiv, aktiven, ustrežljiv, družaben, energičen, dominanten, ljubeč, prijazen, igriv, živahen, hiter, okreten, radoveden, naklonjen, zvest, pozoren na dogajanje v okolici, teritorialen, dober čuvaj, pogumen, vztrajen, samozavesten. Možne negativne lastnosti: agresivnost, trmoglavost – največkrat pogojeno z nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Dobro se ujame s starejšimi otroki, ki imajo pravilen odnos do psa. Do tujcev je sprva zadržan, z lajanjem oznani njihov prihod, kasneje je prijateljski. Ob pravočasni socializaciji se dobro razume z domačimi živalmi, do ostalih je nezaupljiv, manjše živali (veverice, ptice, hrčki ipd.) rad lovi, saj mu pomenijo plen. Značilno zanj je, da se ob vročih dneh poti; ravno tako tudi, kadar je prestrašen. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, avtoritativen, vztrajen, potrpežljiv, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje, trening in ostale dejavnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z vrtom. Potrebuje veliko gibanja (dolgi sprehodi, igra, tek) in ostalih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava. Največjo težavo predstavljajo kožni izpuščaji, ki so ponavadi pogojeni s potenjem in nekatere alergije kože.

 

Pasma je registrirana pri:

UKC (United Kennel Club),
NKC (National Kennel Club),
AHTF (American Hairless Terrier Federation),
AHRTC (American Hairless Rat Terrier Club),
CKC (Continental Kennel Club),
APRI (American Pet Registry, Inc.),
ACR (American Canine Registry),
DRA (Dog Registry of America, Inc.),
AKC/FSS (American Kennel Club Foundation Stock Service® Program).