AMERIŠKI JELENAR

(American Staghound)

 

 

AMERIŠKI JELENARPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 66 do 81 cm
– samica meri od 61 do 74 cm
Teža: – samec od 25 do 41 kg
– samica od 20 do 39 kg
Življenjska doba: Doživi starost od 12 do 14 let, lahko tudi več

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Vzrejen je bil vzrejen s križanjem Škotskega jelenarja (Deerhound) z Angleškim hrtom (Greyhound). Želeli so vzrediti psa z najboljšimi fizičnimi in duševnimi značilnostmi obeh prednikov. Nastopa predvsem v vlogi družinskega in lovskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Ameriški jelenar visok, dolgonog, mišičast in skladno grajen pes. Zelo ima razvita čuta za voh in vid. Dlaka je kratka, gosta in trda. Barva dlake: vse barve in barvne kombinacije, ki jih imata Škotski jelenar – Deerhound in Angleški hrt – Greyhound (oba psa sta opisana v 10. FCI skupini – Hrti). Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

AMERIŠKI JELENAR

Karakter pasme

Po naravi je Ameriški jelenar vzdržljiv, hiter, aktiven, doma miren, samostojen, razmišljujoč, željan pozornosti, ljubezniv, družaben, dober čuvaj, pogumen, pozoren na dogajanje v okolici, odločen, dober lovec, delaven, zvest. Možne negativne lastnosti: dominantnost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Slabo prenaša osamljenost. Na lastnika in družinske člane je močno navezan. Dobro se razume s starejšimi otroki. Do tujcev je nezaupljiv. Poznane živali dobro sprejema, prostoživeče mu pomenijo plen. Lastnik mora biti odločen, prijazen, avtoritativen, dosleden, fizično aktiven, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje, trening in ostale aktivnosti. Priporoča se zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z visoko ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (tek, lov, sprehodi, igre), druženja in ostalih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni. Možne so nekatere zdravstvene težave: občutljivost na anestetike, napihnjenost, displazija kolkov, redko kostni rak. Opozoriti je potrebno, da mladiči v rastni dobi ne smejo izvajati določenih prezahtevnih aktivnosti, da ne bi prišlo do poškodbe skeleta.

 

Pasma je registrirana pri:

UCA (United Canine Association)