AMERIŠKI PIT BULL TERIER

(American pit bull terier)

 

 

AMERIŠKI PIT BULL TERIERPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 45 do 55 cm
Teža: od 14 do 36 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA, kamor je s priseljenci prispel iz Velike Britanije. Nastanek pasme časovno ni natančno dokumentiran, nastala naj bi okoli leta 1800. Vzrejen je bil iz angleškega buldoga in angleških lovskih terierjev, predvsem za pasje borbe in borbe z biki. Kasneje so ga uporabljali tudi za lov na podgane, za zaščito kmetij, varovanje živine, lov ter za opravljanje nalog med vojno. S križanjem so želeli vzrediti hitrega, močnega in agresivnega psa. Po uveljavitvi prepovedi pasjih bojev, so z nadaljnjo vzrejo poskušali vzgojiti prijaznejšo, manj agresivno pasmo. Pasma je priznana s strani UKC in ADMA; FCI priznava ločeno vzrejno linijo pasme. V sedanjem času nastopa predvsem kot družni pes, poleg tega tudi kot terapevtski, službeni (iskanje mamil in eksploziva, obmejna kontrola), reševalni, lovski in tekmovalni (agility, obedience, klasika) pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Ameriški pit bull terier majhen do srednje velik, močne, čokate, atletsko grajene postave. Samica skoti od 5 do 10 mladičev. Dlaka je svetleča, ostra in kratka. Načeloma so dovoljene vse barve dlake. Pri nekaterih standardih posameznih kinoloških organizacij pa nekatere barve niso dovoljene oziroma zaželene. Nega ni zahtevna, saj obsega osnovno oskrbo.

 

AMERIŠKI PIT BULL TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Ameriški pit bull terier inteligenten, miren, igriv, deloven, ni dober čuvaj, srednje učljiv, poln energije, vzdržljiv, ljubeč, zvest, nežen, ustrežljiv, igriv, zabaven. Ob neprimerni socializaciji so možne negativne lastnosti: agresivnost do ljudi in psov, napadalnost, potepanje. Na lastnika in ostale družinske člane je zelo navezan. Z otroki se lepo razume, pri igri pa je potreben nadzor odrasle osebe, predvsem pri manjših otrocih. Do tujcev je prijazen. Z ostalimi živalmi se razume, če je pravilno socializiran, sicer je odnos problematičen. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak, dobro ograjen vrt (ima plezalne sposobnosti) ali bivanje v stanovanju. Lastnik mora imeti izkušnje z vzgojo, poleg tega mora biti odgovoren, čustveno zrel, fizično močan, dosleden, odločen, pozoren, aktiven. Na razpolago mora imeti dovolj prostega časa za druženje,vzgoja naj temelji na pozitivnem pristopu.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, težave s pogačicami, prirojene napake srca, nepravilno delovanje ščitnice, kožne alergije – predvsem pri belih predstavnikih.

 

Pasma je registrirana pri:

UKC (United Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
ADBA (American Dog Breeders Association)
CKC (Continental Kennel Club)
APBR (American Pit Bull Registry)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
ACR (American Club Registry)
PBFSA (Pit Bull Federation of South Africa)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
BBC (Backwoods Bulldog Club)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)