AMERIŠKI TOY TERIER

(American toy terrier, Amertoy, Toy Fox Terrier)

 

 

AMERIŠKI TOY TERIERPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 22 do 29 cm
Teža: od 1,5 do 3 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je nastala s križanjem gladkodlakega Foxterierja, Toy Manchaster terierja, čivave in verjetno še nekaterih drugih psov, v začetku 20. stoletja. Upotrabljali so jih pri lovu na podgane. V sedanjem času je predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi kot terapevtski pes in na različnih kinoloških tekmovanjih (agility).

 

Opis pasme

Po obliki je Ameriški Toy terier majhen, skladno oblikovan pes. V leglu je navadno od 2 do 6 mladičev. Dlaka je kratka, mehka, gosta in priležna. Barva dlake: črno belo rdeča (tribarvni). Bele barve mora biti vsaj 5 odstotkov. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Slabo prenaša mraz, zato ga je potrebno v mrzlih dneh zaščititi z oblačilom.

 

AMERIŠKI TOY TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Ameriški Toy terie zelo inteligenten, hitro učljiv, poslušen, zabaven, igriv, vzdržljiv, samozavesten, samostojen, prijazen, družaben, hiter, živahen, ljubeč, radoveden, srečen, energičen, željan pozornosti in ljubkovanja, odločen, dober čuvaj, pogumen, zvest, prilagodljiv. Pogosto in glasno laja. Možne negativne lastnosti: agresija do psov istega spola, trmoglavost, prepogosto lajanje, destruktivno vedenje (kopanje jam, žvečenje predmetov) – pogojeno z nepravilno vzgojo in prepozno socializacijo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in želi biti ves čas v njihovi bližini. Rad je v družbi starejših otrok, ki obvladajo pravilno ravnanje s psom; do manjših otrok je pozoren, vendar se jim umakne, če so preveč vsiljivi. Pri druženju je priporočljiv nadzor odrasle osebe, da pri igri ne bi nehote prišlo do poškodovanja psa. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihovo prisotnost. Dobro se razume z drugimi psi in poznanimi živalmi, če je pravilno socializiran. Nepoznane, predvsem manjše, živali mu pomenijo plen, zato jih rad lovi. Slabo prenaša osamljenost. Lastnik mora biti odločen, dosleden, potrpežljiv, iznajdljiv, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje, trening in ostale dejavnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z vrtom. Potrebuje redne dnevne aktivnosti na prostem (sprehod, tek, igre, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so lahko prisotne nekatere zdravstven težave: kožne alergije, alergije na določeno vrsto hrane (koruza, pšenica, pesa), težave s kolki, hemofilija.

 

Pasma je registrirana pri:

UKC (United Kennel Club – leta 1936),
AKC (American Kennel Club – leta 2003),
NKC (National Kennel Club),
NTFTA (National Toy Fof Terrier Association),
APRI (American Pet Registry, Inc.),
ACR (American Canine Registry),
DRA (Dog Registry of America, Inc.),
NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)