ANGLEŠKI RAKUNAR

(Redtick coonhound, English coonhound)

 

 

ANGLEŠKI RAKUNARPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 53 do 69 cm
Teža: od 18 do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Leta 1905 je bila pasma pri UKC sprva registrirana pod imenom Fox Coonhound. Preko križanj različnih vrst psov je bil sčasoma vzrejen današnji predstavnik. Njegov neposredni prednik je Foxhound. Vzrediti so želeli psa, ki je prilagojen na zahtevne vrste terena in različne vremenske vplive. Uporabljali so ga za lov na rakune in lisice. V sedanjem času je lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi v različnih kinoloških športih (agility, poslušnost, sledenje).

 

Opis pasme

Po obliki je Angleški rakunar srednje velik, mišičast, čvrst, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, trda in gosta. Barva dlake: rdeče bela z oznakami, modro bela z oznakami, tribarvna z oznakami, rdeče bela z lisami, črno bela z lisami, rumeno bela z lisami. Opozoriti je potrebno, da imajo posamezni klubi oziroma organizacije različne standarde v zvezi z dovoljenimi barvami. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

ANGLEŠKI RAKUNAR

Karakter pasme

Po naravi je Angleški rakunar inteligenten, učljiv, prijazen, samozavesten, družaben, energičen, aktiven, ljubeč, odličen lovec, hiter, vzdržljiv, odločen, močan, neutruden, poslušen, pozoren na dogajanje v okolici, ljubeč, zvest, temperamenten, zanesljiv, dober čuvaj, radoveden, raziskovalen. Ima zelo razvita čuta za voh in sluh. Lajanje je močno in glasno (zavijanje). Možne negativne lastnosti: dominantnost, agresivnost, destruktivno vedenje, tesnobnost, hiperaktivnost – povezano z nepravilno vzgojo in nepravočasno socializacijo ter premalo aktivnosti. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Dobro se razume z otroki vseh starosti. Do tujcev je zadržan, njihov prihod oznani z lajanjem. Z ostalimi psi se dobro razume, manjše in prostoživeče živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, umirjen, potrpežljiv, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje, trening in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Potrebuje veliko vsakodnevnega gibanja (dolgi in živahni sprehodi, tek), druženja in drugih fizičnih in psihičnih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, vnetje srednjega ušesa, progresivna atrofija mrežnice, poliradikulonevritis (okvara živčevja).

 

Pasmo je registrirana pri:

APRI (American Pet Registry, Inc)
UKC (United Kennel Club)
UEBFA (United English Breeders and Fanciers Association)
DRA (Dog Registry of America, Inc)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc)
AKC (American Kennel Club)