AVSTRALSKI JELENAR

(Australian Staghound)

 

 

AVSTRALSKI JELENARPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 68 do 76 cm
– samica meri od 65 do 73 cm
Teža: od 26 do 33,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Avstralija. Spada med stare pasme, saj so njegovi predniki prispeli na to področje s prvimi priseljenci. Njegovi predniki so po vsej verjetnosti Angleški hrt in različne vrste jelenarjev. Uporabljali so ga za lov na različno divjad (kenguru, merjasec, jelenjad) in kot čuvaja lastnine in živine. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Avstralski jelenar velik, vitek, čvrsto grajen pes. V leglu je navadno od 8 do 10 mladičev. Dlaka je kratka, gosta, gladka in trda. Barva dlake: dovoljene vse barve. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je to nujno potrebno.

 

AVSTRALSKI JELENAR

Karakter pasme

Po naravi je Avstralski jelenar inteligenten, samostojen, samozavesten, sproščen, hiter, vztrajen, vzdržljiv, odličen lovec, nežen, miren, zvest, družaben, prijazen, energičen, močan. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Z otroki se dobro razume. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji se dobro razume s poznanimi živalmi, prostoživeče mu pomenijo plen. Ima zelo izostren čut za voh in vid. Polno zrelost doseže okoli 18 meseca starosti. Lastnik mora biti odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, umirjen, potrpežljiv, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje, trening in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Potrebuje veliko vsakodnevnega gibanja (dolgi in živahni sprehodi, tek), druženja in drugih fizičnih in psihičnih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso poznane posebne zdravstvene težave.

 

Pasma je registrirana pri:

UCA (United Canine Association)