BAKHARWAL – KAŠMIRSKI MASTIF – KAŠMIRSKI OVČAR

(Bakarwal, Bakarwal mastif, Bakharwal Dog, Gujjar Watchdog)

 

 

BAKHARWALPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 61 do 76 cm
Teža: od 20 do 22,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina se nahaja na področju južnega dela Himalaje, Kašmir. Pasma je stara, saj naj bi njegovi predniki obstajali že v antičnih časih. Predniki so verjetno tibetanski mastif in različne vrste molosev. Uporabljali so ga za zaščito imetja in živine pred volkovi in medvedi. V sedanjem času je čuvaj in družinski pes. Pasma je maloštevilna in ji po nekaterih podatkih grozi izumrtje. Pasma je priznana samo v Indiji.

 

Opis pasme

Po obliki je Bakharwal visok, mišičast, skladno grajen pes. Ima globoke prsi, široka ramena, močan vrat, veliko glavo in dolge noge. Leglo pri tej pasmi je majhno, saj ima navadno do 1 do 3 mladiče – enkrat letno. Dlaka je srednje dolga, groba in gosta. Podlanka je mehka in gosta. Barva dlake: najpogosteje temno rjava, tribarvna, lisasta, rumena, rjava, bež, črna, bela. Dlaka ga dobro varuje pred težkimi vremenskimi razmerami in zahtevnim terenom. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

BAKHARWAL

Karakter pasme

Po naravi je Bakharwal inteligenten, zelo učljiv, samostojen, odgovoren, močan, hiter, gibčen, spreten, sočuten, ljubeč, aktiven, igriv, zelo zaščitniški, odličen čuvaj, pogumen, pozoren na dogajanje v okolici, družaben, teritorialen, energičen, odločen, vzdržljiv, prilagodljiv, zvest, poslušen, zanesljiv, delaven, odporen, prijazen. Zanimivost: pes se izogiba mesnim jedem in je povsem zadovoljen z mlečnimi izdelki in kruhom. Način prehrane ima verjetno v genih. Na lastnika je izredno navezan, družinske člane ima rad in si ves čas želi biti v njihovi družbi. Otroke ima rad. Do tujcev je nezaupljiv in napadalen, če se čuti ogroženega. Ob primerni socializaciji dobro sprejema poznane živali. Možne negativne lastnosti: agresivnost ob ogroženosti njegovega teritorija ali ljudi, dominantnost, ljubosumnost, trmoglavost, destruktivno vedenje – pogojeno z značajem in predvsem z nepravilno socializacijo ter premalo aktivnosti. Lastnik mora biti odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, umirjen, potrpežljiv, fizično aktiven, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje, trening in ostale aktivnosti. Pes se hitro naveliča ponavljajočih vaj, zato je potrebna pestrost le-teh. Priporoča se zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v urbanem okolju zanj ni primerno. Potrebuje veliko vsakodnevnega gibanja (dolgi in živahni sprehodi, tek), druženja in drugih fizičnih in psihičnih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in odporna. Zdravstvene težave so redko prisotne, kljub temu so možne nekatere težave: displazija kolkov, izpah pogačice, nespuščeni testisi, torzija želodca. Potrebna je primerna prehrana, saj je pasma nagnjena k debelosti