BELORUSKI OVČAR – VZHODNOEVROPSKI OVČAR

(East European Shepherd, Byelorussian Ovcharka, Beloruske ovcharka)

 

 

BELORUSKI OVČARPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 66 do 76 cm
– samica meri od 61 do 76 cm
Teža: okoli 33,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Belorusija oziroma področje Rusije. Nastal je s križanjem Nemškega ovčarja in lokalnih ruskih psov okoli leta 1930. Uporabljali so ga kot ovčarja, čuvaja ter delovnega psa v vojski in policiji. Sprva je bil poznan pod imenom Beloruski ovčar. V sedanjem času je najbolj priljubljena pasma na tem področju. Nastopa kot čuvaj in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Beloruski ovčar srednje velik, mišičast, čvrst, skladno grajen pes. Glava je klinaste oblike, čeljust je močna, ugriz škarjast. Ima močan vrat, globok prsni koš, širok in raven hrbet ter mišičasta ledja. Oči so ovalne in temne. Močno spominja na Nemškega ovčarja, saj je praktično njegova različica. Dlaka je srednje dolga, gladka in gosta. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: črna, črno rjava, progasta, rdeča. Obrazna maska je lahko prisotna. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred težkimi vremenskimi razmerami.

 

BELORUSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Beloruski ovčar inteligenten, dojemljiv, vodljiv, odličen čuvaj, zvest, zelo zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, teritorialen, čustveno stabilen, delaven, oster, željan pozornosti, igriv, družaben, energičen, močan, odporen, vzdržljiv. Slabo prenaša osamljenost. Možne negativne lastnosti: agresivnost, destruktivno vedenje – pogojeno z značajem in neprimerno vzgojo ter preveliko osamljenostjo. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad in jih varuje tudi za ceno svojega življenja. Dobro se razume s starejšimi otroki, kljub temu se priporoča nadzor odrasle osebe, da jih v igri ne bi nehote poškodoval. Do tujcev je nezaupljiv. Lastnik mora biti odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje, trening in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni priporočljivo. Potrebuje veliko druženja, zaposlitev in vsakodnevnega gibanja (sprehodi, tek, igre).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso poznane gensko pogojene bolezni. Možne so nekatere zdravstvene težave: displazija kolkov in nagnjenost k debelosti.

 

Pasma je registrirana pri:

RKF (Russian Kynological Federation),
DRA (Dog Registry of America, Inc).