BOYKIN ŠPANJEL

(Boykin spaniel)

 

 

BOYKIN ŠPANJELPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 38,5 do 46 cm
– samica meri od 35,5 do 40,5 cm
Teža: od 11 do 18 kg
Življenjska doba: od 14 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA, Južna Karolina. Nastal je s križanjem potepuškega psa neznane pasme in Ameriškega vodnega španjela, Springer španjela in Chesapeake Bay prinašalca. Nastopa kot lovski (prinašalec ptic) in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Boykin španjel srednje velik, skladno grajen pes. Značilne zanj so rumeno oranžne oči. V leglu je navadno od 5 do 7 mladičev. Dlaka je dolga, valovita ali kodrasta, gladka, mehka in vodoodporna. Barva dlake: čokoladno rjava, rjava, jetrno rjava. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

BOYKIN ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Boykin španjel inteligenten, dobro učljiv, energičen, vesel, dober lovec, aktiven, delaven, družaben, vztrajen, vzdržljiv, ubogljiv, zvest, prijeten, poslušen, prijazen, odličen plavalec, delaven, pogumen. Ima močno izostren čut za voh. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se rad druži. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih psov in poznanih živali je dober, ostale živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (sprehod, tek, igre, plavanje).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so nekatere zdravstvene težave: okužbe ušes, displazija kolkov, težave z očmi (siva mrena), težave s srcem, kožne alergije.

 

Pasma je registrirana pri:

BSCBAA (Boykin Spaniel Club Breeders American Association)
AKC (American Kennel Club)
UKC (United Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
CKC (Continental Kennel Club)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
BSS (Boykin Spaniel Society)
ACR (American Canine Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)