BULDOG ALAPAHA BLUE BLOOD

(Alapaha Blue Blood Bulldog)

 

 

BULDOG ALAPAHA BLUE BLOODPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: okoli 60 cm
Teža: od 60 do 95 kg
(omeniti je potrebno, da je samec veliko težji od samice)
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA, Georgia. Ime je dobil po reki Alapaha. Razvoj pasme se je pričel okoli leta 1800, ko je Lane Otto pričel z vzrejo. Njegovi predniki so lokalni psi in verjetno tudi Angleški buldog. Uporabljali so ga za čuvanje živine in imetja ter družabnika. Glede na to, da ji je grozilo izumrtje, so leta 1979 člani ABBA pričeli z načrtno vzrejo. Pasma je bila prvič priznana s strani ARF leta 1986. V sedanjem času je predvsem čuvaj in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki Buldog Alapaha blue blood močan, čvrsto grajen pes. Spada v skupino mastifov. Glava je široka. Med očmi, ki so izrazite, je velik razmik. Barva oči: modra ali marmorna, ko se v istem očesu mešata rjava in modra barva. Dlaka je kratka in trda. Barva dlake: svetlo siva (blue merle), svetlo rjava (brown merle), svetlo rdeča red merle), progasta. Prisotne so tudi čokoladne in bele lise. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi.

 

BULDOG ALAPAHA BLUE BLOOD

Karakter pasme

Po naravi je Buldog Alapaha blue blood inteligenten, dobro učljiv, zvest, odličen čuvaj, odličen lovec, zelo zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, teritorialen, aktiven, v zaprtem prostoru miren, dobrosrčen, močan, delaven, prijazen, družaben, pogumen. Možne negativne lastnosti: dominantnost, agresivnost, destruktivno vedenje – povezano z značajem, nepravilno vzgojo, preveliko osamljenostjo ter premalo aktivnosti. Na lastnika in družinske člane je močno navezan in jih je v primeru ogroženosti, pripravljen braniti za ceno lastnega življenja. Do otrok je prijazen in zaščitniški. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji dobro sprejema druge pse in ostale živali. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, fizično aktiven, na razpolago mora imeti dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Pri vzgoji je potrebno uporabljati izključno pozitivno motivacijo. Pomembna je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z dobro ograjenim vrtom. Potrebuje povprečno dolge dnevne sprehode, tek, trening, igre in druženje z lastnikom. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni. Možne so posamezne zdravstvene težave: entropija (uvihanje veke navznoter).

 

Pasma je registrirana pri:

ARF (Animal Research Foundation)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
ABBA (Alapaha Blue-Blood Bulldog Association)
WWKC (World Wide Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
BBC (Backwoods Bulldog Club)