DINGO

(Australian native dog, Warrigal, Maliki, Noggum, Mirigung, Boolomo)

 

 

DINGOPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 48 do 58,5 cm
Teža: od 23 do 32 kg
Življenjska doba: od 18 do 20 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Avstralija. Dingo je divji pes, ki živi po celinskem delu Avstralije, v bližini vodnih virov. Pasma naj bi obstajala več kot 4000 let. Njegov izvor ni dokumentiran, obstaja pa več teorij. Ena od teorij zagovarja možnost, da je na sedanje področje prispel s plemenom Koori pred 15.000 leti; po drugi teoriji naj bi s področja JV Azije prispel v Avstralijo skupaj s trgovci in pomorščaki. Prvi zapis o tej pasmi obstaja od leta 1699, ko jo je opisal kapitan W. Damphier. Zaradi prepovedi izvoza, so redki primeri te pasme izven matične domovine. Pristnih primerov dinga je zelo malo, saj so vsi večinoma mešani z domačimi psi, ki so pobegnili v divjino. ANKC uvršča pasmo med lovske pse. Uporabljajo ga kot zganjalca živine in družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Dingo srednje velik, skladno grajen pes. V leglu je navadno do 8 mladičev enkrat letno. Mladiči so samostojni v starosti 2 mesecev. Dlaka je gosta, priležna in mehka. Rep je košat. Barva dlake: rdeče rumena, ingver rumena, rjava; črna, bela (albini). Na nogah in konici repa je bela dlaka. Oči so rumene ali oranžne barve. Prilagojen je za bivanje v vročem podnebju. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

DINGO

Karakter pasme

Pasma ni bila nikoli povsem udomačena. Kot domačo žival se ga lahko vzgaja, če je bil iz legla vzet do 6 tedna starosti. Ob primerni vzgoji in socializaciji je Dingo inteligenten, poslušen, prijazen, zadržan, neagresiven, iznajdljiv, neodvisen, potrpežljiv, odločen, občasno trmast, vzdržljiv, zvest, zaščitniški, željan ljubezni in pozornosti, energičen. Ne laja, temveč zavija. Značilno zanj je, da si izbere partnerja za celo življenje; če ta pogine, pes močno žaluje. Lastnik mora biti izkušen, potrpežljiv, prijazen, miren, samozavesten, odločen, avtoritativen, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Primerno bivalno okolje je v hiši z ograjenim vrtom, skupaj z družino. Ne sme biti izoliran, temveč mora postati enakopraven član. Na sprehodu mora biti na povodcu. Potrebuje veliko gibanja in drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso znane posebne zdravstvene težave.

 

Pasma je registrirana pri:

CKC (Continental Kennel Club)
ANKC (Australian National Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)