EGIPČANSKI OVČAR

(Egyptian Sheepdog, Armant, Ermenti, Hawara Dog, Chien de Berger Egyptian)

 

 

EGIPČANSKI OVČARPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 53 do 58 cm
Teža: od 23 do 29 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Egipt. Sodobni razvoj te pasme se je nadaljeval v Franciji in na Nizozemskem. Pasma je stara, saj izvira iz 15. stoletja. Uporabljali so jih za čuvanje ovac in imetja pred volkovi in drugimi divjimi živalmi. Njegovi predniki so verjetno evropski psi, ki so na to področje prispeli skupaj z Napoleonovimi vojaki. Ime je dobil po mestu Armant. V sedanjem času nastopa kot čuvaj ovac in družinski pes. Pasma je maloštevilna in slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Egipčanski ovčar srednje velik, mišičast, skladno grajen pes. Prsni koš je širok, glava velika, oči majhne. Dlaka je dolga, trda in ravna. Barva dlake: črna, črno rjava, siva, sivo rumena. Smrček ima navadno črn. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi.

 

EGIPČANSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Egipčanski ovčar inteligenten, hitro učljiv, pogumen, samostojen, razmišljujoč, zaščitniški, zvest, gibčen, hiter, poslušen, teritorialen, pozoren na dogajanje v okolici, delaven, močan, temperamenten, zelo aktiven, odziven, vzdržljiv, odporen, neutruden, družaben, ustrežljiv, potrpežljiv, prilagodljiv, igriv, prijazen, ljubeč, energičen, odličen čuvaj. Možne negativne lastnosti: prevelika neodvisnost, neposlušnost, preveč zaščitniški, dominantnost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Potrebuje veliko druženja, saj težko prenaša osamljenost in lahko postane destruktiven. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in jih brani za ceno svojega življenja. Z otroki se dobro razume in uživa v igri z njimi. Do tujcev je nezaupljiv in jim ne dovoli gibanja po svojem teritoriju. Ob primerni socializaciji ni problemov v odnosu do drugih živali. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, fizično aktiven, na razpolago mora imeti dovolj časa za druženje in druge fizične in umske dejavnosti. Pri vzgoji je potrebno uporabljati izključno pozitivno stimulacijo. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je hiša z ograjenim vrtom. Prilagodi se bivanju v pesjaku, vendar težko prenaša daljšo izoliranost od družine. Potrebuje veliko gibanja (sprehod, tek, pohodništvo, igre, trening), druženja in ostalih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, lahko se pojavijo posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, osteohondritis (motnje prekrvavitve kolena).

 

Pasma je registrirana pri:

EKF (Egyptian Kennel Club)
AKC (American Kennel Club)
CKC (Continental Kennel Club)
AARB ( American Association Rare Breed)