ELO

(Eloschaboro)

 

 

ELOPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 46 do 60 cm
Teža: od 22 do 35 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Pasma obstaja od leta 1987 in je še v razvoju. Vzreditelja Marita in Heinz Szobries sta pasmo vzredila s križanjem Evrazijca, in Bobtaila, kasneje tudi še Chow chowa, Samojeda, Dalmatinca. Ime Elo je sestavljeno iz črk psov E(Evrazijec), L (Bobtail) in O(Chow chow) in je zaščiteno ime v Nemčiji. Nadaljnja reja teh psov je dovoljena samo s soglasjem ustanoviteljev te pasme. Nastopa v vlogi družinskega psa. Izven matične domovine so redki, čeprav so posamezni psi prisotni tudi drugod po Evropi in v Severni Ameriki. S to pasmo je povezana pasma: Mali Elo (Klein-Elo), ki je nastala s križanjem Pekinezerja in majhnega špica.

 

Opis pasme

Po obliki je Elo srednje velik, skladno grajen pes. Dlaka je lahko srednje dolga ali dolga in žimnata. Podlanka je gosta in mehka. Rep je poraščen z gosto in dolgo dlako. Barva dlake: dovoljene so vse barve, vključno z belimi, rjavimi, rdečimi, črnimi ali sivimi lisami. Nega obsega pogosto krtačenje in kopanje po potrebi.

 

ELO

Karakter pasme

Po naravi je Elo inteligenten, dobro učljiv, poslušen, vodljiv, igriv, vesel, energičen, aktiven, dober čuvaj, družaben, miren, prijazen, ljubeč, zvest, pogumen, željan pozornosti, radoveden, pozoren na dogajanje v okolici. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje, jokanje, lajanje, ignonriranje posameznih ukazov – pogojeno s preveliko osamljenostjo, premalo aktivnosti in neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan in opozori na njihovo prisotnost. Ob pravilni in pravočasni socializaciji dobro sprejema druge živali. Lastnik mora biti odločen, dosleden, samozavesten, potrpežljiv, prijazen, fizično aktiven, na razpolago mora imeti dovolj časa za druženje in druge aktivnosti. Pri vzgoji je potrebno uporabljati izključno pozitivno stimulacijo. Primerno bivalno okolje pesjak z dobro ograjenim vrtom (zelo rad koplje jame), čeprav se bolj priporoča bivanje v stanovanju, ker slabo prenaša izoliranost od družine. Potrebuje veliko druženja, vsakodnevnega gibanja (tek, sprehodi, igre) in drugih fizičnih ter umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so nekatere zdravstvene težave: distihija (vraščenost trepalnic, kar posledično povzroča draženje očesa in s tem povezane bolezni, predvsem poškodbe roženice), displazija kolkov in komolcev, izpah pogačice, depresija, kožne alergije, napihnjenost. Posebno pozornost je potrebno posvetiti prerani, saj je nagnjen k debelosti.