HIMALAJSKI MASTIF – BANGARA MASTIF

(Himalayan Mastiff – Bangara Mastiff)

 

 

HIMALAJSKI MASTIF – BANGARA MASTIFPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 65 do 80 cm
Teža: od 48 do 60 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let, lahko tudi več

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Indija, področje Himalaje. Pasma je stara, saj so njegovi predniki obstajali že v Stari Perziji. Po nekaterih podatkih naj bi bil prednik vseh mastifov. Uporabljali so jih za lov, kot čuvaje in pomočnike na vojnih pohodih. Pasma je zelo redka in velja za ogroženo.

 

Opis pasme

Po obliki je Himalajski mastif zelo velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Pogled je zelo strog, celo zastrašujoč. Dlaka je dolga, gosta in trda. Glava in rep sta močno poraščena. Spominja na leva. Barva dlake: črna in rjava. Nega obsega pogosto krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

HIMALAJSKI MASTIF – BANGARA MASTIF

Karakter pasme

Po naravi je Himalajski mastif zelo inteligenten, duševno uravnovešen, dobro učljiv, odličen čuvaj, delaven, dober lovec, pogumen, močan, samozavesten, neodvisen, radoveden, družaben. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje – povezano s preveliko osamljenostjo, zelo čist. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji dobro sprejema druge živali. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, družaben, fizično aktiven, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje, trening in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, trening, igre) in drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso poznane posebne zdravstvene težave.