HIMALAJSKI OVČAR

(Himalayan Sheepdog, Bhote Kukur)

 

 

HIMALAJSKI OVČARPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 66 do 81 cm
Teža: od 48 do 68 kg
Življenjska doba: okoli 10 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nepal. Njegov izvor ni natančno dokumentiran, verjetno pa njegovi predniki izhajajo iz Nepala in Indije. Nekatere značilnosti nakazujejo, da bi bila lahko njegova prednika Bangara in Bhotia. Pasma naj bi obstajala že iz antičnih časov. Prilagojen je za življenje in delo na zahtevnih terenih ob težkih vremenskih razmerah. Izven domovine je skoraj nepoznan. Nastopa kot ovčarski in družinski pes. Uporabljajo ga tudi kot službenega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Himalajski ovčar mogočen, robusten, mišičasto grajen pes. Po videzu je močno podoben tibetanskemu in indijskemu mastifu. Dlaka je gosta, dolga in košata. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: črna in rjava. Nega je zahtevna, saj obsega dnevno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro ščiti pred vremenskimi vplivi.

 

HIMALAJSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Himalajski ovčar aktiven, samostojen, družaben, zvest, teritorialen, odličen čuvaj, pogumen, močan, vzdržljiv, vztrajen, ljubeč, nežen, pozoren na dogajanje v okolici. Možne negativne lastnosti: agresivnost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Do tujcev je nezaupljiv, lahko tudi agresiven, če ni pravilno vzgojen. Odnos do drugih živali je lahko problematičen, saj prevlada njegova nagnjenost k teritorialnosti, ljubosumnost, lahko tudi agresivnost. Vzgoja je lahko težavna zaradi njegove neodvisnosti, trme in dominantnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, družaben, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje, trening in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko vsakodnevnega gibanja, treninga, druženja in drugih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, lahko pa so prisotne posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, izpah pogačice, artritis, glavkom in nagnjenje k debelosti.