KANADSKI ESKIMSKI PES

(Canadian eskimo dog, Qimmiq, Esquimaux, Canadian Inuit Dog, Inuit Sled Dog, Canis Familiaris Borealis, Esquimaux Dog, Exquimaux Husky)

 

 

KANADSKI ESKIMSKI PESPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 58 do 70 cm
– samica meri od 50 do 60 cm
Teža: – samec od 30 do 40 kg
– samica od 18 do 30 kg
Življenjska doba: od 13 do 17 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Kanada, kjer ima status avtohtone pasme. Pasma je stara, saj obstaja več kot 4000 let. Med njim in Inuiti obstaja močna povezanost. Pasma je do danes obdržala vse prvotne značilnosti (primitivna pasma). Prilagojen je za delo in bivanje v težkih vremenskih razmerah. Uporabljajo ga kot delovnega (vleka sani, dirke s sanmi) in družinskega psa. Občasno so ga uporabljali tudi za lov na medvede. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih. Pasma je maloštevilna in bi verjetno že izumrla, če se za njeno nadaljnjo vzrejo ne bi zavzela EDRF (Dog Research Foundation Eskimo) in CEDF (Canadian Eskimo Dog Foundation).

 

Opis pasme

Po obliki je Kanadski eskimski pes srednje velik, vitek, močan, atletsko grajen pes. Dlaka je gosta, debela in trda. Podlanka je gosta in mehka. Okoli vratu ima grivo. Barva dlake: rjavo siva, bela, bela z rjavimi lisami, črna, srebrna. Lahko je prisotna bela maska ali lise nad očmi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Dlaka ga dobro ščiti pred mrazom, v vročih dnevih je potrebno poskrbeti za ohladitev.

 

KANADSKI ESKIMSKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Kanadski eskimski pes inteligenten, učljiv, poslušen, ubogljiv, vodljiv, energičen, vzdržljiv, odločen, delaven, močan, samostojen, ima lovski nagon, prijazen, ljubezniv, prilagodljiv, odporen, vztrajen, hiter, pogumen, pozoren, nežen, ljubeč, zvest. Ime močan čut za orientacijo in dober spomin. Njegovo lajanje je močno in glasno. Na lastnika je izjemno navezan, ostale družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad, do njih je nežen in zaščitniški. Do tujcev je sprva nezaupljiv. Ob pravilni in pravočasni socializaciji ni problemov v odnosu do poznanih živali, prostoživeče mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, potrpežljiv, prijazen, fizično aktiven, na razpolago mora imeti dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Pri vzgoji je potrebno uporabljati izključno pozitivno motivacijo. Pomembna je zgodnja socializacija in vzgoja, saj je pes zelo neodvisen. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti v hladnejšem okolju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja (dolgi in živahni sprehodi, tek, trening, igre) in drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)
UKC (United Kennel Club)
CKC (Canadian Kennel Club)