KERRYJSKI BEAGLE

(Kerry beagle, Pocadan)

 

 

KERRYJSKI BEAGLEPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 56 do 61 cm
Teža: do 27 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Irska. Pasma je stara, saj spada med najstarejše irske lovske pasme. Njegovi potomci so keltski lovski psi, katerih rodovniki so bili zapisani leta 1794. Prvotno so ga uporabljali na lovu, kot slednika. Pasma je bila v začetku 19. stoletja pred izumrtjem, zato so pričeli z načrtno vzrejo. Pasmo so osvežili s križanjem z Arieškim pointerjem. V sedanjem času nastopa kot lovski in družinski pes. Priljubljen je tudi izven domovine, še posebej v ZDA.

 

Opis pasme

Po obliki je Kerryjski beagle srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Glava je široka, ušesa dolga. Ima izredno razvit čut za voh. V leglu je lahko do 14 mladičev. Dlaka je kratka, gosta in trda. Barva dlake: črno krem, belo krem, modro lisasta, krem, črna. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

KERRYJSKI BEAGLE

Karakter pasme

Po naravi je Kerryjski beagle vztrajen, vzdržljiv, odličen sledilec, hiter, energičen, aktiven, družaben, prijazen, ljubeč, nežen, zvest, pozoren na dogajanje v okolici, samostojen, vodljiv, poslušen. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Odnos do drugih psov in poznanih živali je dober. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, fizično aktiven (po možnosti lovec ali športnik), uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko dnevnega gibanja (sprehodi, lov, tek, trening) in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

IKC (Irish Kennel Club) – leta 1991.