KINTAMANI BALIJSKI GORSKI PES

(Bali Berghund, Kintamani Dog, Nanjing Kintamani Bali, Anjing Bali, Bali Dog Kintamani)

 

 

KINTAMANI BALIJSKI GORSKI PESPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 45 do 55 cm
– samica meri od 40 do 50 cm
Teža: – samec od 15 do 17 kg
– samica od 13 do 15 kg
Življenjska doba: okoli 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Indonezija, otok Bali, gorovje Kintamani. Priznan ima status avtohtone pasme od leta 2006. Njegov izvor ni natančno določen, verjetno pa so bili njegovi predniki ulični psi, ki imajo povezavo tudi z divjimi psi. Po eni izmed teorij, naj bi se pasma razvila iz Chow chowa, ki je s kolonizatorji prispel s Kitajske pred okoli 600 leti. Pasma je razžirjena tudi izven matične domovine (Nizozemska, Francija, Norveška, Nemčija; Belgija, Švedska, Avstralija). Nastopa v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Kintamani balijski gorski pes srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Obraz je širok, čelo ravno. Podoben je kombinaciji Samojeda in Malamuta. Ima vse značilnosti špica. Njegova hoja je lahkotna. Dlaka je kratka do srednje dolga, ravna, gosta,volnata in mehka. Barva dlake: bela z mareličnimi lisami okoli ušes, črna, beige, rdeče rjava, temno rjava ter ostale barve in barvne kombinacije. Dlaka ga dobro varuje pred poškodbami in vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

KINTAMANI BALIJSKI GORSKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Kintamani balijski gorski pes inteligenten, hitro učljiv, vodljiv, ubogljiv, živahen, igriv, samostojen, samozavesten, nežen, družaben, prijazen, zvest, pogumen, drzen, dober čuvaj, previden, zaščitniški, teritorialen, zelo gibčen, pozoren na dogajanje v okolici, prilagodljiv, odporen, radoveden. Možne negativne lastnosti: agresivnost; ljubosumnost, destruktivno vedenje – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z neprimerno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Značilno zanj je, da rad koplje luknje, saj so njegovi predhodniki živeli v manjših jamah. Rad se zadržuje na visokih točkah (zid, hrib). Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in je do njih ljubeč. Do tujcev je nezaupljiv. Odnos do drugih živali ni najboljši, saj zvesto brani svoj teritorij. Lastnik mora biti prijazen, spoštljiv, odločen, dosleden, fizično aktiven, imeti mora veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Primerno bivalno okolje je pesjak z visoko ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja, druženja, zaposlitev ter druge fizične in umske dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

PERKIN (Perkumpulan Kinologi Indonesia –The All Indonesia Kennel Club) in druge indonezijske kinološke organizacije. Izvajajo se postopki za priznanje pasme po FCI standardih.