KITAJSKI CHONGQING

(Chinese Chongoing dog, Chongqing quan)

 

 

KITAJSKI CHONGQINGPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 40 do 50 cm
– samica meri od 35 do 40 cm
Teža: – samec od 20 do 25 kg
– samica od 15 do 20 kg
Življenjska doba: do 18 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Kitajska. Pasma je zelo stara, saj naj bi obstajala že od dinastije Han (3. stoletje pred našim štetjem). Nastopa v vlogi čuvaja, lovskega in družinskega psa. Pasma je redka in izven domovine slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Kitajski Chongqing srednje velik, močan, mišičast pes. Dlaka je kratka, trda in redka. Barva dlake: temno rjava, mahagoni rjava. Redka dlaka nudi slabo zaščito pred vremenskimi vplivi in alergeni. Potrebna je zaščita pred mrazom in vročino. Nega obsega redno krtačenje, zaščito pred vročino (kreme, losioni) in mrazom ter kopanje, kadar je nujno potrebno (nežni šamponi).

 

KITAJSKI CHONGQING

Karakter pasme

Po naravi je Kitajski Chongqing inteligenten, ubogljiv, vodljiv, dostojanstven, pozoren, plemenit, delaven, vzdržljiv, energičen, aktiven, spoštljiv, pogumen, zaščitniški, močan, odličen čuvaj in lovec, samostojen, zelo samozavesten, prijazen, umirjen, družaben, zvest, teritorialen. Možne negativne lastnosti: dominantnost, trmoglavost, agresivnost – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in ima do njih izjemno lep odnos. Ima močan lovski nagon. Odnos do poznanih psov in ostalih živali je dober. Do tujcev je nezaupljiv. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, spoštljiv, umirjen, samozavesten, fizično aktiven, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju, čeprav to ni preveč priporočljivo. Potrebuje veliko dnevnega gibanja (sprehodi, lov, tek, pohodi, trening) in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so nekatere posamezne zdravstvene težave: alergije in opekline kože, displazija kolkov in komolcev, občutljivost na anestetike in sedative, napihnjenost. V izogib alergijam in debelosti, je potrebno poskrbeti za pravilno prehrano.

 

Pasma je registrirana pri:

CCDBC (Chinese Chongqing Dog Breeding Center)
CKCA (Chongqing Kennel Club of America)
CCDC (Chinese Chongqing Dog Club of China)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)