KUNMING KITAJSKI VOLČJI PES

(Kunming Chinese Wolf Dog, Kunming Wolfdog, Kunming langgou, Kunming quan)

 

 

KUNMING KITAJSKI VOLČJI PESPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 64 do 68 cm
Teža: od 30 do 38 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Kitajska. Pasma je mlada, saj obstaja od leta 1950. Vzrejen je bil za potrebe vojske. Kitajski urad za javno varnost je pasmo uradno priznal leta 1988. Eden od njegovih prednikov je Nemški ovčar, ostali niso znani. Uporabljali so ga kot čuvaja, vojaškega pomočnika (odkrivanje min), pomočnika gasilcev, policije in reševalnega psa. V sedanjem času je predvsem družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Kunming kitajski volčji pes srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Rep je dolg. Po izgledu je zelo podoben Nemškemu ovčarju, s to razliko, da je hrbtna višina višja. Dlaka je kratka, čvrsta in gosta. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: rjava s črnim sedlom in gobcem, slamnato rjava, rjasto rjava. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi. Nega dlake obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je potrebno.

 

KUNMING KITAJSKI VOLČJI PES

Karakter pasme

Po naravi je Kunming kitajski volčji pes zelo inteligenten, dobro učljiv, delaven, odličen čuvaj, družaben, zvest, prijazen, samozavesten, radoveden, sposoben, vodljiv, zelo aktiven, ustrežljiv, odporen, prilagodljiv, vztrajen, vzdržljiv. Možna negativna lastnost: občasno nepredvidljivo obnašanje – pogojeno z značajem in delno z nepravilno vzgojo ter slabo socializacijo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in težko prenaša njihovo odsotnost. Otroke ima rad in je do njih ljubeč, kljub temu je pri druženju priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, spoštljiv, odločen, dosleden, fizično zelo aktiven, imeti mora veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Priporočljiva je zgodnja socializacija in opravljena šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, ograjenim vrtom. Dobro se prilagodi bivanju v hiši ali stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, veliko druženja, zaposlitev ter druge fizične in umske dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima gensko pogojenih bolezni.

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)