LANCASHIRSKI PRIGANJAČ

(Lancashire heeler, Ormskirk heeler)

 

 

LANCASHIRSKI PRIGANJAČPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 25 do 31 cm
Teža: od 6 do 8 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let, lahko tudi več

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britaniji. Pasma je že obstajala pred več kot 150 leti, vendar je izumrla. Uporabljali so ga kot kmečkega psa (delo na kmetiji, lovljenje škodljivcev), čuvaja in pastirskega psa. Ponovno so jo oživeli v začetku 20. stoletja s križanjem Valižanskega ovčarja in Manchasterskega terierja in ima skoraj iste značilnosti, kot predhodna pasma. Registrirana je kot avtohtona pasma. Nastopa kot čuvaj živine (redko), terapevtski, lovski in družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, poslušnost, rally obedience, showman ship, flyball). Pasma je maloštevilna in slabše poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Lancashirski priganjač majhen, nizek, mišičast, skladno grajen pes. Noge so kratke in rahlo obrnjene navzven. Dlaka je trda, gosta, vodoodporna, kratka ali dolga – glede na sezono. V zimskem času je dolga, z bogato grivo, poleti je kratka, mehka in sijoča. Barva dlake: črno rjava, jetrna, svetlo rjava. Nega obsega redno krtačenje, pozimi pogosteje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred vlago in drugimi vremenskimi vplivi.

 

LANCASHIRSKI PRIGANJAČ

Karakter pasme

Po naravi je Lancashirski priganjač inteligenten, hitro učljiv, prijazen, pozoren na dogajanje v okolici, radoveden, zvest, močan, družaben, prijeten, odličen ovčar, samostojen, navajen samoodločanja, zelo aktiven, občasno lenoben, igriv, energičen, delaven, živahen, sodelujoč, teritorialen, dober čuvaj, željan pozornosti (ljubkovanje, pohvale). Pogosto laja. Možne negativne lastnosti: rad grize v pete, kar je gensko pogojeno, saj je bil prvotno čuvaj živine, neposlušnost, trmoglavost, destruktivno vedenje, dominantnost – pogojeno z značajem, nepravilno vzgojo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Starejše otroke, ki imajo do njega pravilen pristop, ima zelo rad in je do njih nežen. Do tujcev je nezaupljiv in njihov prihod oznani z lajanjem. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Lastnik mora biti odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Priporočljiva je osnovna šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro in visoko ograjenim vrtom, saj rad koplje jame, poleg tega zna preplezati nizko ograjo. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, tek, igre, trening), druženja in druge fizične in umske dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: očesne bolezni, izpah pogačice.

 

Pasma je registrirana pri:

KCGB (Kennel Club of Great Britain)
NKC (National Kennel Club)
CKC (Continental Kennel Club)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
ACR (American Canine Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)
AKC/FSS (American Kennel Club Foundation Stock Service® Program)