LEVJI PES – KJI-LEO

(Kyi-Leo, Či-Leo)

 

 

LEVJI PES - KJI-LEOPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 20 do 30,5 cm
Teža: od 4 do 6 kg
Življenjska doba: od 13 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je plod naključnega parjenja Lhasa apsa in Maltežana in je bila prvič javno predstavljena leta 1950. Z načrtno vzrejo so pričeli leta 1969. Beseda »kyi« v tibetanščini pomeni »pes«, beseda »leo« pa v latinščini pomeni »lev«, v prevodu torej: levji pes. Nastopa v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Levji pes – Kyi-leo majhen, čvrst, skladno grajen pes. Noge so majhne in občutljive. Oči, ki so temne, močno spominjajo na človeški pogled. Dlaka je dolga, gosta, mehka, svilnata, ravna ali rahlo valovita. Dlaka doseže dokončno dolžino pri starosti od 3 do 4 let. Barva dlake: črno bela (99 % psov), srebrno siva, bela, zlato bela. Z dlako sta močno poraščena tudi obraz in rep, poleg tega ima tudi zelo izrazite brke in brado. Nega obsega pogosto krtačenje in kopanje, kadar je potrebno. Dlaka ga dobro ščiti pred mrzlim vremenom, v vročih dneh je potrebno poskrbeti za ohlajanje.

 

LEVJI PES - KJI-LEO

Karakter pasme

Po naravi je Levji pes – Kyi-leo inteligenten, dobro učljiv, hiter, igriv, živahen, vesel, prijazen, zvest, aktiven, gibčen, poslušen, čustveno stabilen, dober čuvaj, zelo družaben, potrpežljiv, željan pozornosti, energičen, aktiven (tudi v stanovanju), nežen, ljubeč, ustrežljiv, razposajen, prikupen, samozavesten, samostojen. Ima dobro izostren sluh. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, trmoglavost, destruktivno vedenje – delno pogojeno z značajem, predvsem pa z nepravilno vzgojo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Dobro prenaša nekajurno samoto. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Pri igri z otroci, še posebej z manjšimi, je potreben nadzor odrasle osebe, da ga ne bi le-ti nehote poškodovali. Do tujcev je sprva zadržan, na njihov prihod pa opozori z lajanjem. Dobro sprejema poznane živali, do nepoznanih je previden. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, nežen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z vrtom. Potrebuje redne, umirjene sprehode in ostale fizične in umske dejavnosti (igra, trening). Paziti je potrebno, da aktivnosti niso preveč intenzivne, saj zaradi njegove majhnosti hitro pride do poškodb.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne nekatere zdravstvene težave: nagnjenost k poškodbam nog in hrbtenice, izpah pogačice, želodčne težave zaradi neprimerne hrane. Pozornost je potrebno nameniti pravilni prehrani, saj je nagnjen k debelosti.

 

Pasma je registrirana pri:

CKC (Continental Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
ARBA (American Rare Breed Association)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
KLC (Kyi-Leo® Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)