LUCASOV TERIER

(Lucas terrier)

 

 

LUCASOV TERIERPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 25 do 30 cm
– samica meri od 23 do 28 cm
Teža: – samec od 6 do 9 kg
– samica od 5 do 8 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma je mlada, saj je bila vzrejena leta 1940. Ime je dobila po vzreditelju J. Lucasu. Nastala je s križanjem Sealyhamskega in Norfolškega terierja. Nastopa v vlogi družinske psa. Dobre rezultate dosega tudi na kinoloških tekmovanjih. Pasma je maloštevilna in izven matične domovine slabše poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Lucasov terier majhen, čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, srednje ostra in gosta. Barva dlake: krem, svetlo rjava, ledeno modra, črna, siva, črno rjava, bela. Po nogah, stopalih, prsnem košu in okoli gobca ima bele lise. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi.

 

LUCASOV TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Lucasov terier inteligenten, dobro učljiv, ustrežljiv, vodljiv, poslušen, ljubeč, prikupen, prijazen, nežen, družaben, zvest, željan pozornosti, aktiven, razposajen, igriv, v stanovanju miren, prilagodljiv, odporen, vzdržljiv. Možne negativne lastnosti: destruktivno vedenje – pogojeno s preveliko osamljenostjo in premalo aktivnosti. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima izredno rad in uživa v igri z njimi. Z drugimi živalmi se dobro razume. Do tujcev je sprva nezaupljiv. Osamljenost slabo prenaša. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, tek, igre, trening), druženja in druge fizične in umske dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

LTCA (Lucas Terrier Club of America)
LTCUK (Lucas Terrier Club of the United Kingdom)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)