LUIZIANSKI LEOPARDJI PES CATAHOULA

(Louisiana Catahoula Leopard dog, Louisiana Catahoula, Leopard Dog, Catahoula Hog Dog, Catahoula Cur)

 

 

LUIZIANSKI LEOPARDJI PES CATAHOULAPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 51 do 61 cm
Teža: od 16 do 37 kg
(teža mora biti usklajena z višino psa)
Življenjska doba: od 11 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je stara, saj sega v prazgodovino. Psa so uporabljali za lov na divjega merjasca ter drugo divjad, kot čuvaja živine in imetja. Izvor prvotne pasme ni natančno dokumentiran, po eni izmed teorij naj bi nastala iz različnih vrst molosov, hrtov in indijanskih domačih psov. Na področje Louisiane naj bi se ti psi razširili v 16. stoletju. Po drugi teoriji naj bi prvotni psi prispeli na to področje skupaj s francoskimi naseljenci in naj bi se kasneje križali z indijanskimi domačimi psi. Kasneje je izumrla, ponovno pa so jo oživili v začetku 21. stoletja. Dobro je prilagojen za bivanje na zahtevnem terenu (močvirje, gozdovi) ob različnih vremenskih razmerah (vlaga, mraz). V sedanjem času je lovski in družinski pes. Kljub temu, da pasma ni številčna, je priljubljena tudi v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

 

Opis pasme

Po obliki je Luizianski Leopardji pes Catahoula srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Posebnost te pasme so oči, ki delujejo, kot da bi bile steklene. Barva oči je lahko modra, modra in bela, modra in zelena, ledeno modra, rjava, zelena, siva ali oranžna. Očesi sta lahko iste ali različnih barv. Značilno za to pasmo je tudi, da imajo psi med prsti plavalno kožico, ki jim olajša hojo po močvirju in plavanje. V leglo je do 14 mladičev. Dlaka je po teksturi lahko različna: srednje dolga, gosta, vodoodporna in trda/ kratka, gladka, priležna, vodoodporna/ srednje dolga, volnata. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka dobro ščiti pred vlago in različnimi vremenskim razmerami. Barva dlake: modra, svetlo rdeča, svetlo modra, progasta, različni odtenki rjave, krem, bela, različni odtenki sive, črna, srebrna, tribarvne kombinacije. Po obrazu, prsih in nogah so lahko prisotne posamezne bele lise. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

LUIZIANSKI LEOPARDJI PES CATAHOULA

Karakter pasme

Po naravi je Luizianski Leopardji pes Catahoula zelo inteligenten, dobro učljiv, temperamenten, delaven, odličen lovec in slednik, samozavesten, energičen, aktiven, zvest, družaben, vzdržljiv, vztrajen, odločen, neutruden, prijazen, ljubeč, pogumen, odporen, zaščitniški, dober čuvaj, teritorialen, željan pozornosti. Možne negativne lastnosti: dominantnost, destruktivno vedenje – pogojeno z značajem, osamljenostjo, premalo aktivnosti in nepravilno vzgojo. Slabo prenaša daljšo ločenost od družine. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in se čuti dolžnega, da jih ščiti. Priporočljiv je nadzor odrasle osebe, saj je pes pri igri zelo živahen in lahko nehote pride do poškodb. Do tujcev je nezaupljiv in opozori na njihovo prisotnost. Ob pravočasni socializaciji dobro sprejema druge živali, razen prostoživečih, ki mu pomenijo plen. Polno zrelost doseže okoli starosti 2 let. Lastnik mora biti izkušen, odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, fizično aktiven (lovec, športnik), uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (lov, sprehodi, tek, igre, trening), druženja in druge fizične in umske dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne posamezne zdravstvene težave, ki so večinoma gensko pogojene: gluhost (predvsem pri belih psih), displazija kolkov, težave z očmi.

 

Pasma je registrirana pri:

UKC (United Kennel Club)
SKC (States Kennel Club (which is in MS)
ARBA (American Rare Breed Association)
NALC (National Association of Louisiana Catahoula)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
ACR (American Canine Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)
AKC/FSS (American Kennel Club Foundation Stock Service® Program)