LURCHER

 

 

LURCHERPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: povprečno od 55 do 71 cm
Teža: povprečno od 27 do 32 kg
(velikost ni natančno določena, saj je odvisna od tega, katere pse so uporabili pri vzreji. Lahko je majhen kot Whippet ali velik kot Škotski jelenar)
Življenjska doba: okoli 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma je stara, saj obstaja že od leta 1600. Uporabljali so ga za lov na zajce. Njegovi predniki so verjetno različni hrti in ciganski domači psi. Sodobna vzreja poteka največkrat s križanjem različnih pasem oziroma vrst psov: Velikega angleškega hrta (Greyhound), Škotskega jelenarja (Deerhound), Salukija, Whippeta, Border Collija, različnih vrst prinašalcev, različnih vrst terierjev, Škotskega ovčarja ali drugih. Navadno ima Lurcher ¾ značilnosti hrta. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Lurcher vitek, čvrst, skladno grajen pes. Noge so ravne, močne in dolge, prsni koš globok, uhlja pokončna. Ima tipične značilnosti hrta. Dlaka je kratka ali dolga, gosta in priležna. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: barva in barvne kombinacije so odvisne od psov, ki so bili uporabljeni pri vzreji. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi.

 

LURCHER

Karakter pasme

Po naravi je Lurcher inteligenten, hitro učljiv, poslušen, zabaven, igriv, vesel, ljubezniv, zvest, vodljiv, ljubeč, odličen lovec, delaven, prijazen, družaben, zvest, nežen, energičen, aktiven, doma umirjen, vzdržljiv, gibčen, odziven, vztrajen, odporen, hiter, odličen tekač, prilagodljiv, pogumen, tih, ustrežljiv, občutljiv na krivice in grob pristop. Možne negativne lastnosti: depresija, žalost, destruktivno vedenje, plašnost – pogojeno z nepravilno vzgojo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Slabo prenaša osamljenost. Dobro ima razvit vid in intuicijo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad. Pri mlajših otrocih je priporočljiv nadzor odrasle osebe, saj še nimajo dodelanega odnosa do psa, poleg tega jih le-ta pri igri lahko nehote poškoduje. Do tujcev je zadržan. Odnos do drugih znanih živali je dober, prostoživeče mu pomenijo plen. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, fizično aktiven (lovec, športnik), uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, tek, igre, trening), druženja in druge fizične in umske dejavnosti. Pri sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave, ki so lahko gensko pogojene: kostni rak, občutljivost na anestetike in določena zdravila, napihnjenost želodca, bolezni srca, displazija kolkov.

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)