MAHRATTA

(Mahratta Greyhound)

 

 

MAHRATTAPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 53,5 do 58,5 cm
Teža: od 18,5 do 24,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Indija, pokrajina Mahratta. Pasma je verjetno zelo stara, čeprav o njenem nastanku ni podatkov. Po eni izmed teorij, naj bil potomec Salukija ali Rampurja, lahko tudi kakšnega drugega lokalnega psa. Uporabljajo ga za predvsem za lov, redkeje kot družinskega psa, saj v Indiji ni v navadi imeti hišne ljubljenčke. Pasma je redka in izven matične domovine skoraj nepoznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Mahratta srednje velik, močan, mišičast pes. Dlaka je kratka, mehka in gosta. Barva dlake: rumeno rjava, temno rjava, temno modra, črno bela, rjavo črna. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi.

 

MAHRATTA

Karakter pasme

Po naravi je Mahratta inteligenten, učljiv, prijazen, vodljiv, zelo hiter, močan, vzdržljiv, neutruden, delaven, odličen lovec, pogumen, zvest. Ima zelo razvit čut za vid. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. V odnosu do drugih živali je lahko agresiven oziroma prevlada njegov lovski nagon. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, fizično aktiven (lovec, športnik), uporabljati mora izključno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z ograjenim vrtom, na podeželju. Bivanje v urbanem okolju ni priporočljivo. Potrebuje veliko gibanja (sprehodi, tek, igre, trening), druženja ter druge fizične in umske dejavnosti. Pri sprehodu je obvezna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Podatki o zdravju psa niso poznani.