MALI ELO

(Klein Elo, Small Eloschaboro)

 

 

MALI ELOPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 35 do 45 cm
Teža: od 10 do 15 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija. Njegov neposredni prednik je Eloschaboro, ki je bil vzrejen leta 1987, s križanjem Evrazijca in Bobtaila ter Chow chowa in po nekaterih podatkih še z nekaj drugimi psi. Pri nadaljnji vzreji so uporabili še Pomorjanca, Srednjega špica , Pekinezerja in Japonskega špica in tako vzredili Malega Ela. Nastopa kot družinski pes. Pasma je maloštevilna in slabše poznana. Največ predstavnikov te pasme je v Švici, Avstriji, Luksemburgu, Nemčiji in na Nizozemskem.

 

Opis pasme

Po obliki je Mali Elo močan, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, ravna, gosta, gladka in mehka. Barva dlake: bela, krem, peščeno rjava, temno rjava, siva in različne barvne kombinacije. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

MALI ELO

Karakter pasme

Po naravi je Mali Elo inteligenten, učljiv, vodljiv, poslušen, zabaven, vesel, družaben, prijazen, tih, zvest, igriv, samozavesten, dostojanstven, energičen, aktiven, ljubeč, nežen, zanesljiv, željan pozornosti. Slabo prenaša osamljenost. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, depresivnost, destruktivno vedenje, pretirano lajanje, jokanje, kopanje lukenj – pogojeno delno z značajem, predvsem pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan in z lajanjem opozori na njihovo prisotnost. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Lastnik mora biti odločen, dosleden, samozavesten, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je hiša z dobro ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, trening, igre) ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne posamezne zdravstvene težave: težave z očmi, displazija kolkov in komolcev, izpah pogačice, napihnjenost, težave z očmi, alergije.