MODROPIKASTI RAKUNAR

(Bluetick coonhound)

 

 

MODROPIKASTI RAKUNARPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 51 do 69 cm
Teža: od od 20 do 36 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Vzrejen je bil s križanjem francoskih lovskih psov in angleških rakunarjev. Uporabljali so ga za lov na rakune, lisice in drugo divjad. Prilagojen je za bivanje in delo na težkih terenih, ob različnih vremenskih razmerah. V sedanjem času je lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Modropikasti rakunar srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta, čvrsta in svetleča. Barva dlake: temno modra, lisasta, lahko tribarvna. Po hrbru, ušesih in po bokih ima črne lise. Ušesa in glava so navadno črni, preko oči, po prsih, licih in repu so lahko prisotne rjavo rdeče lise. Videz temno modre barve nastane zaradi črno bele barve, ki tvori različno oblikovane pike. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred poškodbami in različnimi vremenskimi razmerami.

 

MODROPIKASTI RAKUNAR

Karakter pasme

Po naravi je Modropikasti rakunar zelo inteligenten, učljiv, družaben, zvest, odličen lovec in sledilec, pozoren na dogajanje v okolici, prilagodljiv, vzdržljiv, samostojen, samozavesten, radoveden, delaven, pogumen, aktiven, v zaprtem prostoru miren, energičen. Njegovo lajanje je bolj podobno zavijanju. Čut za voh in vid ima močno razvit( sposoben lova tudi ponoči). Možne negativne lastnosti: agresivnost, dominantnost, neposlušnost. destruktivno vedenje, pretirano lajanje – delno povezano z značajem (lovski nagon), predvsem pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Starejše otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Lastnik mora biti izkušen, odločen, avtoritativen, dosleden, samozavesten, gibčen, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je presjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, lov, trening, igre) ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, Krabbova bolezen (degenerativna nevrološka bolezen), težave z očmi (siva mrena).

 

Pasma je registrirana pri:

APRI (America’s Pet Registry, Inc.)
AKC (American Kennel Club)
UKC (United Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
CKC (Continental Kennel Club)
ANKC (Australian National Kennel Club)
ACR (American Canine Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)