NAGAZI – GRUZIJSKI OVČAR

(Nagazi – Georgian Shepherd Dog)

 

 

NAGAZIPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 74 do 85 cm
– samica meri od 65 do 76 cm
Teža: – samec od 65 do 85 kg
– samica od 55 do 70 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Gruzija. Spada med avtohtone gruzijske pasme. Pasma je zelo stara. Dobro je prilagojen za bivanje in delo v goratem predelu, ob težkih vremenskih vplivih in zahtevnem terenu. Nastopa v vlogi pastirja in čuvaja živine.

 

Opis pasme

Po obliki je Nagazi zelo velik, močan, mišičast, močnih kosti. Ima veliko glavo in močne noge. V Leglu je navadno od 6 do 9 mladičev. Dlaka je debela, gosta in ravna. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: možne so vse barve in barvne kombinacije. Dlaka ga dobro varuje pred poškodbami in vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

NAGAZI

Karakter pasme

Po naravi je Nagazi inteligenten, učljiv, srednje poslušen, odličen čuvaj, delaven, vztrajen, vzdržljiv, pogumen, zvest, družaben, prijazen, močan, samozavesten, samostojen, zaščitniški, prilagodljiv, odporen, pozoren na dogajanje v okolici. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in težko prenaša njihovo odsotnost. Do tujcev je zadržan. Do otrok je prijazen. Odnos do drugih živali je dober, še posebej je zaščitniški do tistih, ki jih varuje. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, odločen, dosleden, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, dobro ograjenim vrtom, izključno na podeželju. Bivanje v stanovanju in v urbanem okolju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, stalno zaposlitev, druženja in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima genetsko pogojenih bolezni.

 

Pasma je registrirana pri:

CFG (Cynological Federation of Georgia)
GKC (Georgian Kennel Club)

Ostale organizacije je ne priznavajo kot samostojno pasmo. Po nekaterih podatkih naj bi bili Zhaul Zhali, Gruzija Nagazi, Kavkasiuri Nagazi, Kavkazty Uasahichala, Kavkazskaïa Ovtcharka, Kavkaški Ovcharka, Kavkaški Mountain Dog, Circassian Sheep Dog, Armenski Khobun, Sage Ghafghazi, Kars Coban Köpeği en in isti pes, vendar ga v posameznih državah bivše Sovjetske zveze imenujejo različno, saj bi vsaka država rada dosegla, da bi bil to njen pes.