NAID

(Native American Indian dog)

 

 

NAIDPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 58 do 67 cm
Teža: od 22 do 55 kg
Življenjska doba: od 14 do 19 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je stara, saj so jo uporabljali že Indijanci. O izvoru pasme obstaja več teorij, ki pa niso dokumentirane. Po eni izmed teorij naj bi bil njegov prednik volk. Večja verjetnost je, da so njegovi predniki različni mešanci, ki so jih imeli Indijanci in so se kasneje križali s psi, ki so jih s seboj pripeljali priseljenci. Registrirana je kot nacionalna avtohtona pasma. Uporabljali so ga za vleko in prenašanje tovora, kot čuvaja in pomočnika pri lovu. V novejšem času vzreja poteka selektivno, saj želijo ohraniti značilnosti izvirnih indijanskih psov. Pasma je slabše poznana. V sedanjem času je lovski, terapevtski, delovni (iskanje in reševanje) in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki Naid je srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, gosta in čvrsta. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: bela, srebrna, rjava, črna, belo črna, rjavo bela, modra, rdeča. Dobro ga ščiti pred različnimi vremenskimi vpliv (veter, voda). Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

NAID

Karakter pasme

Po naravi je Naid izjemno inteligenten, zelo učljiv, družaben, zvest, željan pozornosti, prijazen, ustrežljiv, zaščitniški, občutljiv na grobosti in krivice, vsestranski, prilagodljiv, delaven, vzdržljiv, samostojen. Možne negativne lastnosti: dominantnost, občasna neposlušnost – delno povezano z značajem (lovski nagon), predvsem pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je izredno navezan in zaščitniški. Otroke ima zelo rad in jih skrbno varuje. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Lastnik mora biti izkušen, odločen, avtoritativen, dosleden, samozavesten, gibčen, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je presjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Potrebuje dovolj gibanja (tek, sprehod, trening, igre) ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je izredno zdrava, med možne zdravstvene težave spada displazija kolkov.

 

Pasma je registrirana pri:

NKC (National Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)