NOVOZELANDSKI OVČAR

(New Zealand Sheepdog, New Zealand Huntaway)

 

 

NOVOZELANDSKI OVČARPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 51 do 61 cm
Teža: od 18 do 29,5 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nova Zelandija. Pasma obstaja od leta 1900. Pasma je prvinska zaradi selektivne vzreje. Njegovi predniki so različni pastirski psi. Uporabljali so ga kot pastirskega psa za čuvanje ovac. Prilagojen je za delo in bivanje na zahtevnih terenih ob različnih vremenskih razmerah. V sedanjem času je ovčarski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Novozelandski ovčar srednje velik, mišičast, vitek, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta, mehka in čvrsta. Barva dlake: črna, črna in rjava, dovoljene so posamezne bele dlake. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

NOVOZELANDSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Novozelandski ovčar zelo inteligenten, dobro učljiv, vodljiv, poslušen, tih, delaven, discipliniran, samostojen, dobro organiziran, zvest, prijazen, družaben, aktiven, energičen, prilagodljiv, vzdržljiv, odločen, gibčen, energičen, glasen pri delu. Možne negativne lastnosti: pretirano lajanje, dominantnost – pogojeno z značajem in z neprimerno vzgojo, slabo socializacijo in premalo aktivnosti. Laja samo, ko usmerja ovce. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad. Do tujcev je prijazen. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Lastnik mora biti odločen, dosleden, umirjen, samozavesten, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z ograjenim vrtom, izključno na podeželju. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, trening, igre) ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)