PATTERDALSKI TERIER

(Patterdal terrier, Black fell terrier)

 

 

 

PATTERDALSKI TERIERPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 25,5 do 38 cm
Teža: od 5 do 6 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Njegovi predniki so različne vrste angleških terierjev. Pasma obstaja od začetka 20. stoletja. Dobro je prilagojen za gibanje po zahtevnih terenih ob različnih vremenskih razmerah. Spada med delovne terierje. Pasma je izven domovine slabo poznana. Uporabljajo ga za lov (lisice, podgane, zajci), kot čuvaja in družinskega psa. Dobre rezultate dosega na kinoloških tekmovanjih (agility, flyball).

 

Opis pasme

Po obliki je Patterdalski terier majhen, močan, kvadraten, mišičast, čvrst, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, gosta, trda, svetleča, gladka ali rahlo valovita. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: črna, rdeča, jetrna, črna in rjava, bronasta, črna, lahko tudi progasta. Dovoljene so posamezne bele lise na prsih in po nogah. Nega obsega redno krtačenje in kopanje po potrebi. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi.

 

PATTERDALSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Patterdalski terier inteligenten, učljiv, odločen, odporen, vzdržljiv, igriv, dober lovec, neutruden, družaben, zvest, pogumen, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, zaščitniški, aktiven, v stanovanju miren, samostojen, samozavesten, močan, delaven, vztrajen, energičen, odločen. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, trmoglavost, dominantnost, agresivnost, destruktivno vedenje, pretirano lajanje – pogojeno delno z značajem, delno pa z neprimerno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveč osamljenosti. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji sprejema poznane živali, prostoživeče mu pomenijo plen in jih lovi. Lastnik mora biti izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Zaradi lovskega nagona in velike neodvisnosti, je vzgoja precej zahtevna, zato je priporočljiva zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, trening, igre, lov) ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca. Glede na to, da ima veliko energije in je velikokrat aktiven preko svojih zmožnosti, je odgovornost lastnika, da ga nadzoruje in določi količino aktivnosti.

 

Pasma je registrirana pri:

Obstajajo različni standardi te pasme, saj ima skoraj vsaka organizacija svojega.

CKC (Continental Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
ACR (American Canine Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)