PLOTT

(Plott Hound)

 

 

 

PLOTTPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 51 do 61 cm
Teža: od 20 do 25 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je stara, saj obstaja že od leta 1750. Njegov neposredni prednik je Hanoverec in verjetno še nekateri krvosledci. Uporabljajo ga za lov (medved, rakun, kojot, volk) in kot družinskega psa. Dobre rezultate dosega tudi na razstavah

 

Opis pasme

Po obliki je Plott Hound srednje velik, močan, mišičast in skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gladka, gosta, mehka in sijoča. Nekateri predstavniki te pasme imajo podlanko, ki je mehka in gosta. Barva dlake: črna, jelenje rjava, črno progasta s črnim sedlom, rumena, čokoladno rjava, rdeča, siva, modra. Dovoljene so manjše bele lise po nogah in prsih. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred vremenskimi vplivi (voda, veter).

 

PLOTT

Karakter pasme

Po naravi je Plott Hound inteligenten, dobro učljiv, ustrežljiv, željan pozornosti, prijazen, družaben, zvest, dober lovec, oster pri lovu, pogumen, pozoren na dogajanje v okolici, gibčen, samozavesten, samostojen, ponosen, vzdržljiv, neutruden, delaven, vztrajen, učinkovit, močan, odporen. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, agresivnost, dominantnost – pogojeno delno z značajem (lovski nagon), večinoma pa z neprimerno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Laja z ostrim, visokim glasom. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in je do njih nežen. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji sprejema poznane živali, prostoživeče mu pomenijo plen. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, umirjen, samozavesten, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporoča se zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko druženja, gibanja (sprehodi, tek, lov, trening, igre) ter ostalih fizičnih in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: napihnjenost želodca (paziti je potrebno, da hrane ne poje preveč hlastno).

 

Pasma je registrirana pri:

UKC (United Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
AKC (American Kennel Club)
CKC (Continental Kennel Club)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
ACR (American Canine Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)