PLUMMERJEV TERIER

(Plummer terrier)

 

 

 

PLUMMERJEV TERIERPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 32,5 do 36,5 cm
– samica meri od 29,5 do 33,5 cm
Teža: skladna z višino
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasmo je leta 1960 vzredil Brian Plummer. Njegovi predniki so Jack Russel terier, Beagle, Fox terier, Bull terier in rdeči Fell terier. Prilagojen je za delo v težkih vremenskih razmerah na zahtevnih terenih. Nastopa predvsem v vlogi lovskega (podgane, zajci) in tudi družinskega psa. Pasma je izven domovine slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Plummerjev terier majhen, močan, čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, priležna, gosta in čvrsta. Barva dlake: bakreno rdeča. Okoli vratu ima bel ovratnik in bele lise po obrazu, trebuhu, nogah in repu. Bela barva ne sme obsegati več kot 15 % celotne površine telesa. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

PLUMMERJEV TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Plummerjev terier inteligenten, učljiv, vodljiv, poslušen, odziven, deloven, dober lovec, samozavesten, samostojen, živahen, pozoren na dogajanje v okolici, oster, zvest, družaben, prijazen, odločen, vzdržljiv, pogumen, uravnovešen, odporen, vztrajen, gibčen, prilagodljiv, igriv, vesel, prisrčen, energičen, zanesljiv, ustrežljiv, željan pozornosti in pohvale. Možne negativne lastnosti: agresivnost, neposlušnost, dominantnost, destruktivno vedenje, kopanje jam, pretirano lajanje ali cviljenje – pogojeno delno z značajem (lovski nagon), večinoma pa z neprimerno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Ima zelo razvit čut za voh. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in je do njih nežen. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji sprejema poznane živali, prostoživeče mu pomenijo plen. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, umirjen, samozavesten, fizično zelo aktiven (po možnosti lovec ali športnik), uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporoča se zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko druženja, gibanja (sprehodi, tek, lov, trening, igre) ter ostalih fizičnih in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: kožne alergije, izpah pogačice, težave z ledvicami, alergija na anestetike in pomirjevala, displazija kolkov, epilepsija, nespuščeni testisi (kriptorhizem).

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)
PTA (Plummer Terrier Association)
EPTS (European Plummer Terrier Association)