PRAŠKI PODGANAR

(Praški Krysarik, Pražský Krysařík, Prague Ratter)

 

 

 

PRAŠKI PODGANAR Pasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: od 19 do 22 cm
Teža: od 1,5 do 3,5 kg
(zaželena teža 2,6 kg)
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Češka. Ime izhaja iz besede »krysa« – podgana. Pasma je zelo stara, saj obstaja slikovna dokumentacija od srednjega veka dalje. Uporabljali so ga za lov na podgane in miši. Pasma je bila pred izumrtjem, vendar so jo v 80. letih 20. stoletja s ponovno načrtno in selektivno vzrejo uspeli ohraniti. Verjetno je najmanjša pasma. V sedanjem času je predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega pri različnih kinoloških športih (agility, freestyle, obedience, tracking). Izven matične domovine je slabo poznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Praški podganar majhen, droben, vitek, krhek, čvrsto grajen pes. Po videzu spominja na pinča oziroma Čivavo. Značilna zanj so velika, netopirska ušesa. Zanimivo je, da je od Miniaturnega pinča manjši za 2 cm. Dlaka je kratka, gosta, priležna in tanka. Barva dlake: črna; rjava; rumena; modra in kombinacije barv. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Slabo prenaša mraz, zato ga je v hladnih dneh potrebno zaščititi z oblačilom.

 

PRAŠKI PODGANAR

Karakter pasme

Po naravi je Praški podganar inteligenten, učljiv, poslušen, vodljiv, nežen, prijazen, ljubeč, plemenit, aktiven, energičen, živahen, zabaven, navihan, pozoren na dogajanje v okolici, družaben, zvest, hiter tekač, radoveden, ljubezniv, dober lovec, pogumen, spreten, neutruden. Zelo ima razvit čut za voh. Možne negativne lastnosti: dominantnost, destruktivno vedenje, plašnost – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z neprimerno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in težko prenaša njihovo odsotnost. Otroke ima zelo rad in je do njih nežen. Pri igri z otroci je potreben nadzor odrasle osebe, da ne pride do poškodbe psa. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, umirjen, samozavesten, fizično aktiven, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje dovolj gibanja (sprehod, tek, igre, trening) ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. o naravi je Plott Hound inteligenten, dobro učljiv, ustrežljiv, željan pozornosti, prijazen, družaben, zvest, dober lovec, oster pri lovu, pogumen, pozoren na dogajanje v okolici, gibčen, samozavesten, samostojen, ponosen, vzdržljiv, neutruden, delaven, vztrajen, učinkovit, močan, odporen. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, agresivnost, dominantnost – pogojeno delno z značajem (lovski nagon), večinoma pa z neprimerno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Laja z ostrim, visokim glasom. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in je do njih nežen. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji sprejema poznane živali, prostoživeče mu pomenijo plen. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, umirjen, samozavesten, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporoča se zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko druženja, gibanja (sprehodi, tek, lov, trening, igre) ter ostalih fizičnih in umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so mogoče posamezne zdravstvene težave. Veliko skrb je potrebno nameniti njegovi zaščiti, saj ima izredno krhke kosti in je posledično nagnjen k poškodbam skeleta (zlomi, izpah pogačice). Težavo predstavljajo tudi mlečni zobje, ki jih je ponavadi potrebno odstraniti, saj ne izpadejo sami.

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)