REDBONOV RAKUNAR

(Redbone coonhound)

 

 

 

REDBONOV RAKUNARPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 56 do 68,5 cm
– samica meri od 53 do 66 cm
Teža: od 20,5 do 31,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je stara, saj njeni začetki segajo v 18. stoletje. Njegovi predniki so irski lisičarji, ki so na to področje prispeli s priseljenci in lokalni psi. Ime je dobil po enem izmed vzrediteljev (Peter Redbone). Uporabljajo ga za lov na medvede in rakune ter kot družinskega psa. Dobro je prilagojen za lov in delo na zahtevnih terenih (gorski teren, močvirje) v različnih vremenskih razmerah. Izven domovine je pasma slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Redbonov rakunar srednje velik, vitek, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta, gladka, svetleča, priležna in trda. Barva dlake: rjavo rdeča, črna. Po prsih in nogah so sprejemljive posamezne bele dlake. Dlaka ga dobro ščiti pred poškodbami in vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

REDBONOV RAKUNAR

Karakter pasme

Po naravi je Redbonov rakunar inteligenten, učljiv, vodljiv, vesel, razmišljujoč, samozavesten, samostojen, občasno trmast, uravnovešen, vzdržljiv, delaven, odporen, prijazen, zvest, družaben, ustrežljiv, željan pozornosti in pohvale, ljubeč, nežen, potrpežljiv, prilagodljiv, gibčen, dober plavalec, močan, dober čuvaj, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, pogumen, osredotočen, energičen, aktiven, živahen (predvsem mladiči). Slabo prenaša ločenost od družine in jih ob prihodu pozdravi z glasnim lajanjem in ljubkovanjem. Dobro plava; med prsti ima plavalno kožico, obvlada tudi vzpenjanje na drevesa. Možne negativne lastnosti: žalost, destruktivno vedenje, pretirano lajanje, trmoglavost – delno pogojeno z značajem, delno z neprimerno vzgojo. slabo socializacijo, preveliko osamljenostjo in premalo aktivnosti. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in želi z njimi preživeti čim več časa. Otroke ima zelo rad. Priporočljiv je nadzor odrasle osebe, da jih ne bi pri igri nehote poškodoval. Do tujcev je nezaupljiv in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. Ob primerni socializaciji se dobro razume s poznanimi živalmi, manjše in prostoživeče živali bo lovil, ker ima močan lovski nagon. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, potrpežljiv, iznajdljiv, fizično aktiven (lovec, športnik), uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Popolno zrelost doseže v starosti okoli dveh let. Priporočljiva je zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z visoko ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Prilagodi se bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko druženja, gibanja (sprehod, tek, lov, trening, igre, plavanje) in drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov.

 

Pasma je registrirana pri:

CKC (Continental Kennel Club)
UKC (United Kennel Club)
NKC (National Kennel Club)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
ACR (American Canine Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
AKC (American Kennel Club)
NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)