SIRKAŠKI OVČAR

(Circassian Shepherd Dog, Circassian Sheepdog)

 

 

SIRKAŠKI OVČARPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 74 do 85 cm
– samica meri od 65 do 76 cm
Teža: – samec od 65 do 85 kg
– samica od 55 do 70 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je nekdanja država Sirkazija (Cirkassia), ki se je nahajala na področju severnega Kavkaza. Uporabljali so ga kot čuvaja živine in imetja. Po razpadu države (1964), so se njeni prebivalci razselili v sosednje države (Turčija, Jordanija, Sirija, Romunija, Bolgarija, Srbija, Makedonija), z njimi pa tudi navedena pasma psov. Kljub naporom Sirkazov, da ohranijo avtohtono pasmo, se je pasma pričela križati z drugimi, tako je prišlo do novih vrst, ki nimajo več značilnosti prvotne pasme. Po mnenju nekaterih kinologov pasma ne more biti samostojna, saj naj bi bila le varianta belih ovčarjev. Sodobni Sirkaški ovčar se šteje kot turška pasma, čeprav nekateri vzreditelji vztrajajo, da so uspeli ohraniti značilnosti prvotnega Sirkaškega ovčarja.

 

Opis pasme

Po obliki je današnji Sirkaški ovčar velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je ravna, gosta in trda. Podlanka je mehka in gosta. Barva dlake: rjava, siva, rdeča, lisasta. Najbolj cenjena in najredkejša je rumeno siva barva s črno podlanko, pri čemer je glava skoraj popolnoma črna, po prsih ali stopalih pa so prisotne posamezne bele lise. Ta barvna kombinacija naj bi bila originalna in najbolj prvinska. Dlaka ga dobro varuje pred poškodbami in vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

SIRKAŠKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je današnji Sirkaški ovčar inteligenten, učljiv, srednje poslušen, samostojen, zvest, pogumen, zaščitniški, teritorialen, pozoren na dogajanje v okolici, družaben, prijazen, delaven, močan, vzdržljiv, vztrajen, odporen, prilagodljiv, odličen čuvaj. Možne negativne lastnosti: agresivnost, dominantnost – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, vendar je pri druženju priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je nezaupljiv, lahko tudi agresiven. Odnos do drugih živali je lahko agresiven, če ni primerno socializiran. Lastnik mora biti zelo izkušen, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, odločen, dosleden, avtoritativen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, dobro ograjenim vrtom, izključno na podeželju. Bivanje v stanovanju in v urbanem okolju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, stalno zaposlitev, druženja in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima genetsko pogojenih bolezni.

 

Po nekaterih podatkih naj bi bili Zhaul Zhali, Gruzija Nagazi, Kavkasiuri Nagazi, Kavkazty Uasahichala, Kavkazskaïa Ovtcharka, Kavkaški Ovcharka, Kavkaški Mountain Dog, Circassian Sheep Dog, Armenski Khobun, Sage Ghafghazi, Kars Coban Köpeği en in isti pes, vendar ga v posameznih državah bivše Sovjetske zveze imenujejo različno, saj bi vsaka država rada dosegla, da bi bil to njen pes.