SRBSKI OBRAMBNI PES

(Srpski odbrambeni pas, Serbian Defence Dog)

 

 

SRBSKI OBRAMBNI PESPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: – samec meri od 65 do 75 cm
– samica meri od 60 do 70 cm
Teža: – samec od 55 do 70 kg
– samica od 50 do 65 kg
Življenjska doba: od 18 do 20 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Srbija. Podobna pasma je na širšem področju nekdanje Jugoslavije obstajala že v 13. stoletju. Uporabljali so ga za varovanje meja, čuvanje živine pred medvedi in volkovi. Pasma je v začetku 20. stoletja izumrla, zato so jo ponovno obudili (rekonstruirali). Spada med novejše pasme, saj je nastala leta okoli leta 1980. Vzredili so ga za zaščito oziroma varovanje oseb in premoženja. Njegovi predniki so različni psi, ki so dobri čuvaji (Rottweiler, Staffordshire terier, Tornjak, Neapeljski mastif, Pit bull terier) in volk (okoli 30 %). Uporabljajo ga kot čuvaja, zaščitniškega psa. Dobro se obnese tudi kot družinski pes. Na žalost ga uporabljajo tudi za pasje borbe. Razširjen je na območju nekdanje Jugoslavije in širše na Balkanu, drugod je slabše poznan.

 

Opis pasme

Po obliki je Srbski obrambni pes velik, močan, mišičast, močnih kosti, čvrsto grajen pes. Odporen je na mraz, bolečine in bolezni. Dlaka je kratka ali srednje dolga, gosta in trda. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: temno rjava, rumena, pšenična, rdeča, siva, črna, črno rjava, modra, črno progasta, sivo progasta s svetlo rumenimi lisami, koruzno rumena s črno masko. Dovoljene so posamezne bele oznake in črna maska. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi razmerami. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

SRBSKI OBRAMBNI PES

Karakter pasme

Po naravi je Srbski obrambni pes zelo inteligenten, hitro učljiv, vodljiv, ubogljiv, poslušen, uravnovešen, odličen čuvaj, izjemno zaščitniški, zelo teritorialen, pogumen, pozoren na dogajanje v okolici, nežen, plemenit, samozavesten, ponosen, odločen, zvest, družaben, delaven, vzdržljiv, hiter, zelo močan, odporen, oster, ljubezniv, prijazen, prilagodljiv, ustrežljiv, vsestranski, gibčen, zanesljiv, energičen, aktiven. Močno zaščitniški je tudi do svojih mladičev in v njihovo bližino ne pusti niti lastnika. Značilno zanj je, da ne napada, temveč samo brani. Možne negativne lastnosti: agresivnost, prevelika teritorialnost, destruktivno vedenje, dominantnost – pogojeno z značajem, predvsem pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika je izredno navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad in je do njih nežen ter potrpežljiv. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji ni problemov v odnosu do drugih živali. Nujna je zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Lastnik mora biti zelo izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, prijazen, čustveno zrel, odgovoren, fizično aktiven, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Vzgoja ne sme biti trda, priporočljiva je pozitivna stimulacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom. Prilagodi se bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja (sprehod, tek, igre, trening) ter ostalih umskih in fizičnih dejavnosti. Na sprehodu je obvezna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava.