STAROPERZIJSKI OVČAR

(Persian Sheepdog, Sage Galleh Parsi, Sage Shaban)

 

 

 

STAROPERZIJSKI OVČARPasme psov registrirane pri drugih organizacijah po svetu – FCI nepriznane pasme

Velikost: okoli 76 cm, lahko tudi več
Teža: skladna z višino
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Preko daljšega časovnega obdobja se je navedeno ime uporabljalo za večje število pasem, ki so izvirale v Perziji (sedanji Iran). Perzijski ovčar je eden izmed najstarejših, še živečih molosov. Njegovi predniki so Kangal (Turčija), Sage Rama (Afganistan), Gampr (Armenija), Beli ovčar, Šar planinec ter starodavne pasme, ki so bile prisotne na področju Azije in Grčije. Uporabljali so jih kot čuvaje živine in imetja. Največkrat so delovali v skupini treh ali več psov. Dobro je bil prilagojen za delo in bivanje v zelo težkih geografskih in vremenskih razmerah. Zaradi svojih značilnosti redko nastopa v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Staroperzijski ovčar velik, močan, atletsko grajen pes. Dlaka je kratka ali dolga, gosta, trda in ravna. Barva dlake: rjava, peščeno rjava, smetanasta, dvobarvna ter drugi odtenki in barvne kombinacije. Možne so bele lise. Nega obsega redno krtačenje in brisanje z mokro krpo.

 

STAROPERZIJSKI OVČAR

Karakter pasme

Po naravi je Staroperzijski ovčar močan, delaven, preudaren, odličen čuvaj, zaščitniški, pogumen, zvest, počasen, družaben, vreden zaupanja, vztrajen, vzdržljiv, odporen, skromen, prilagodljiv. Možne negativne lastnosti: agresivnost – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan ter do njih zelo zaščitniški. Otroke ima rad, vendar je pri druženju priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je nezaupljiv, lahko tudi agresiven. Odnos do drugih živali je lahko agresiven, če ni primerno socializiran. Lastnik mora biti zelo izkušen, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, odločen, dosleden, avtoritativen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, dobro ograjenim vrtom, izključno na podeželju. Bivanje v stanovanju in v urbanem okolju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, stalno zaposlitev, druženja in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma nima večjih zdravstvenih težav.

 

Pasma nima priznanih standardov in ni priznana kot samostojna pasma.